Hlavní obsah

Muž, který pořezal tenistku Kvitovou, neuspěl s návrhem na obnovu řízení. Trest za přepadání seniorů platí

Brno

Zatímco dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová si užívá štěstí po narození syna Petra, odsouzený lupič Radim Žondra, jenž tenistce v roce 2016 při přepadení málem ukončil kariéru, když ji pořezal na ruce, smutní. Brněnský soud totiž nevyhověl jeho návrhu na obnovu řízení v případu, v němž byl odsouzen za přepadávání seniorů.

Eskorta přivedla k soudu Radima ŽondruVideo: Petr Kozelka, Novinky

Článek

Žondra se snažil zvrátit trest v kauze, v níž dostal 7,5 roku vězení, poukazem na chyby při vyšetřování, konkrétně na špatný postup policisty při odebírání pachových stop. Právě ty byly přitom jedním z důležitých důkazů při jeho odsouzení v roce 2011.

Soud tehdy Žondru a jeho kumpány trestal za přepadání starých a osaměle žijících lidí. Lupiči si vyhlédli domek, zabušili na dveře, přičemž někdy si pomohli i historkou o tom, že jsou policisté. Když pak překvapený senior otevřel, zatlačili ho dovnitř, spoutali a okradli. Pro ránu přitom nešli daleko, takže mnozí z přepadených skončili v lepším případě s modřinami, v horším se zlomenými žebry.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Smějící se Radim Žondra u soudu v roce 2011

Senát brněnského krajského soudu v čele s Romanem Kafkou ale nenašel důvod Žondrovi vyhovět s tím, že informace o špatném postupu policisty odebírajícím vzorky znal soud už v původním řízení. Aby přitom mohl návrh uspět, musel by Žondra přijít s úplně novým, zásadním důkazem.

Vrchní soud zpřísnil trest muži, který pořezal tenistku Kvitovou

Krimi

„Sice u soudu tehdy nezaznělo natvrdo, že postup byl v části zjevně nesprávný, ale to nic nemění na tom, že soud už to tehdy věděl a pracoval s tím. Sice můžeme částečně lidsky i právně chápat postup pana odsouzeného a jeho pochybnosti, ale v rámci toho, co přednesl ve svém návrhu, nelze dovodit splnění podmínek pro obnovu řízení,“ konstatoval soudce Kafka směrem k odsouzenému, který verdikt poslouchal s kamennou tváří.

Žondra si nyní odpykává jedenáctiletý trest, který dostal za útok na tenistku Kvitovou z prosince 2016. Tehdy zazvonil u jejího prostějovského bytu s tím, že jde na kontrolu kotle. Vnutil se dovnitř, v bytě pak vznikla potyčka, při níž útočník tenistku ošklivě pořezal na ruce.

Všude bylo spoustu krve, popsala Kvitová útok. Muži dala 10 tisíc

Krimi

Výběr článků

Načítám