Hlavní obsah

Muž děsil úřednice maily o vraždách a skončil ve vazbě. Měli ho pustit dřív, rozhodl Ústavní soud

Brno

Na osm měsíců ve vazbě skončil muž, který dlouhé měsíce psal i několikrát denně úřednicím výhružné maily, v nichž schvaloval známé případy vražd. Nakonec dostal jen podmínku za vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Ústavní soud mu ve středu dal za pravdu v tom, že justice chybovala, když ho po dobu procesu nechala ve vazbě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Muži se nelíbil postup úřadu ve správním řízení vedeném proti jeho osobě a svou nelibost dával značně najevo právě psaním o vraždách. Úřednice jeho zprávy vnímaly jako reálnou výhrůžku, a když se jeho chováním začala zabývat policie, stal se adresátem podobných mailů i vyšetřující policista.

Muž skončil v květnu 2023 ve vazbě a na svobodu se dostal až v lednu 2024 poté, co jej Obvodní soud pro Prahu 8 potrestal ročním vězením s podmíněným odkladem na tři roky. Muž ve své stížnosti pak napadl to, že ho pražské soudy opakovaně odmítly z vazby propustit dříve, ačkoli muselo být jasné, že mu s největší pravděpodobností hrozí jen podmínka.

Senát Ústavního soudu se soudkyní zpravodajkou Lucií Dolanskou Bányaiovou jeho argumentům přitakal. „Lze-li mít s přihlédnutím k povaze trestní věci a osobnosti obviněného již v době rozhodování o vazbě objektivně pochybnosti o tom, že trestní stíhání může vést k uložení nepodmíněného trestu, musejí se soudy touto otázkou při rozhodování o vazbě zabývat,“ připomněla Dolanská Bányaiová s tím, že soudy tento aspekt pomíjely.

„Pokud trestní stíhání obviněného k nepodmíněnému trestu zcela zřejmě nevede a současně není naplněn žádný z kvalifikovaných důvodů vazby, musí být obviněný z vazby neprodleně propuštěn, jinak dochází k porušení jeho práva na osobní svobodu,“ dodali soudci.

Tunisan dostal doma doživotí za drogy, Ústavní soud zabránil jeho vydání

Krimi

Výběr článků

Načítám