Hlavní obsah

Moldavana, který podřízl kolegu na stavbě, nespasil ani útěk přes půl Evropy. Dostal 11 let

Brno

Přes půlku Evropy prchal jednatřicetiletý Moldavan Ilie Marteniuc poté, co na Blanensku opilý a zkouřený nejdřív vyrazil zuby svému kolegovi ze stavby a pak jej ještě podřízl. Spravedlnosti ale nakonec neutekl. Brněnský krajský soud ho ve čtvrtek poslal za pokus o vraždu a ublížení na zdraví na 11 let za mříže a vyhostil jej na neurčito.

Ilie Marteniuc u souduVideo: Petr Kozelka, Novinky

Článek

K činu došlo předloni na začátku srpna. Marteniuc se dostal do křížku s kolegou, který měl za úkol vést docházku na stavbě, kde pracovali. Staršího muže nejdřív napadl na ulici, kde ho několikrát praštil do obličeje tak, až mu vyrazil zuby a zlomil mu nos i čelist. Pak za kolegou ještě přišel na ubytovnu, kde jej doslova podřízl. Napadený vyvázl živý jen shodou okolností.

Když Marteniuc viděl, co způsobil, na nic nečekal, sbalil svých pár švestek a přes Brno se vydal do Rakouska a odtud do Francie. „Jel jsem vlakem, neměl jsem peníze, jen pas. Občas mě průvodčí vyhodil, jindy mě nechal jet,“ popsal.

Ve Francii pak pracoval na stavbách a loni na začátku února se chtěl vrátit domů do Moldavska. V autobuse na hranicích mezi Maďarskem a Rumunskem byl ale kontrolován a zadržen.

Mohly za to asi i ty bylinky v jägermeisteru, hájil se Moldavan, který podřízl kolegu

Krimi

Trest přijal

Před trestním senátem brněnského soudu v čele s Dagmar Bordovskou se Moldavan přiznal. Své jednání ale svaloval na alkohol a drogy. „Kdybych nebyl pod vlivem alkoholu a marihuany, nestalo by se to. Asi za to mohly i ty bylinky v jägermeisterovi,“ házel vinu na bylinný likér.

„Musel být srozuměn s tím, že zranění způsobená na krku mohou být smrtelná. Neprokázalo se však, že by obžalovaný přišel do pokoje s úmyslem vraždit. K trestu vězení jsme uložili i vyhoštění, obžalovaný nemá v tuzemsku žádné vazby a jeho vyhoštění je v zájmu bezpečnosti osob na našem území,“ konstatovala soudkyně Bordovská.

Marteniuc trest bez vytáček přijal, státní zástupce si nechal čas na rozmyšlenou.

Cizinec na Brněnsku brutálně znásilnil ženu, po činu ji ještě pokálel. Dostal 6,5 roku

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám