Hlavní obsah

Moldavan na Klatovsku vytáhl na školáka nůž a sebral mu kolo. Lupiče pomohl dopadnout starosta

V policejní cele skončil o víkendu Moldavan, který v Chudenicích na Klatovsku v sobotu večer přepadl s nožem v ruce 13letého chlapce a sebral mu jízdní kolo. Dopadnout lupiče pomohl policii místní starosta David Žák. Při jeho pronásledování si ale vážně zranil koleno.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policie ČR

Článek

„Seděli jsme na terase restaurace a přiběhl k nám chlapec s tím, že ho někdo ohrožoval nožem a sebral mu kolo. Tak jsem s ním běžel na místo, kde se to mělo stát. Ten muž tam stále byl. Viděl jsem, že má něco kovového v kapse, tak jsem se do něj nějak nepouštěl. Jen jsem ho důrazně upozornil, aby zůstal, kde je, a pak jsem zatelefonoval na policii,“ popisoval Žák.

Když lupič zjistil, koho starosta volá, dal se na útěk. „Pustil jsem se za ním, jenže jak bylo mokro, uklouzl jsem a blbě spadl na zem. V tu chvíli dorazila policejní hlídka. Ovázal jsem si zraněné koleno, skočil k nim do auta a začali jsme toho muže nahánět. Mezitím se do pátrání zapojili i další z místních,“ pokračoval Žák.

To už se vědělo, že podezřelý má být v obci na návštěvě u svých krajanů. „Byla mezi nimi žena, která mu zavolala na mobil a přesvědčila ho, aby se vzdal. Za chvíli pak sám přišel,“ uzavřel Žák.

Navrhli vazbu

Policejní mluvčí Iva Vršecká uvedla, že podezřelý muž byl agresivní, vyhrožoval jak místním obyvatelům, tak i policistům, kteří mu v dechu naměřili přes dvě promile alkoholu.

„Muž skončil v policejní cele a kriminalisté jej obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, přečinu nebezpečného vyhrožování a přečinu násilí proti úřední osobě. Státnímu zástupci jsme navrhli, aby podal soudu podnět ke vzetí obviněného do vazby,“ dodala Vršecká.

Starosta Jeruzaléma se holýma rukama vrhl na útočníka s nožem

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám