Hlavní obsah

Mladík vedle spící přítelkyně osahával školačku, dostal podmínku

Brno

Nestačilo mu, že vedle něj v posteli spala jeho přítelkyně. Měl nenechavé ruce a začal osahávat vedle spící kamarádku. Ta se jeho aktivitám nijak nebránila, ba naopak, ovšem problém byl, že dívce ještě nebylo 15 let. Kluka, kterému pro změnu ještě nebylo 18 let, potrestal soud pro mládež podmínkou za pohlavní zneužití.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Krajský soud v Brně.

Článek

K činu došlo v jednom z rodinných domů na Blanensku poté, co trojice ulehla na rozkládací postel. Zatímco chlapcova přítelkyně spala, ten začal osahávat vedle ležící kamarádku, která jeho dotyky opětovala. Blanenský okresní soud mladíka potrestal půlročním vězením s podmíněným odkladem na jeden rok a upozornil, že jednání se dopustil přesto, že věděl, kolik je dívce let.

Mladík se s verdiktem nesmířil a hledal zastání u brněnského krajského soudu. V odvolání tvrdil, že soud nevzal v potaz důkazy svědčícího v jeho prospěch, nechtěl na něj udělat znalecký posudek týkající se věrohodnosti, a také tvrdil, že dívka byla dotlačena k výpovědi svou matkou, aby poškodila mladíka a jeho rodinu.

Chlapcův obhájce pak přidal, že se dozvěděl o dívčině umělecké tvorbě mající erotický podtext, a chtěl ji k tomu důkladně vyslechnout. „Pokud by tento zájem poškozené byl prokázán, mohl by umožnit závěr o existenci sexuálních, erotických fantazií, které mohly být podkladem smyšlení či zkreslení informací ohledně incidentu s mladistvým,“ vysvětlil advokát svůj návrh.

Soud: Je to jen výchovný trest

Odvolací senát brněnského soudu pro mládež v čele s Lenkou Králíkovou ale v rozsudku, který mají Novinky k dispozici, verdikt nad mladíkem potvrdil. „Mladistvý nabízí jiné hodnocení důkazů, které vyznívá v jeho prospěch, a to i na základě hypotetických dedukcí,“ konstatovali soudci.

Podle nich sice šlo o situaci „tvrzení proti tvrzení“, ale dívčinu výpověď podporovaly i další důkazy. Připomněli také, že když se dívčina matka o všem dozvěděla, chtěla nejprve věc řešit v rodinném kruhu, když to ale nikam nevedlo, teprve potom se obrátila na policii.

Důvod k zásahu nenašli soudci ani v rámci trestu, který byl uložen na samé spodní hranici sazby. „Trestním opatřením výchovného charakteru bude v konečném důsledku dosaženo toho, že si mladistvý vezme za své, že porušil trestněprávní předpisy, a do budoucna bude motivován k řádnému bezproblémovému vývoji,“ zakončili soudci.

Muž v Budějovicích lákal malé chlapce do bytu na cigarety a peníze, pak je pohlavně zneužíval

Krimi

Výběr článků

Načítám