Hlavní obsah

Mladá žena uvěřila podvodníkovi, poslala mu na nákup kryptoměn všechny úspory

Znojmo

Na Znojemsku se roztrhl pytel s podvody s kryptoměnami. Podvodníci si vymýšlejí neuvěřitelné historky, jimiž se snaží lidi toužící po rychlém výdělku oklamat. Scénář je vždy stejný; lidé se nachytají na jejich internetový inzerát, telefonicky se s nimi spojí a „bankovní specialisté“ je pak připraví o vše. Největší škoda z minulého týdne je 650 000 korun.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Šlo o osmadvacetiletou ženu, která si za pomoci podvodníka založila účet, na nějž následně posílala své úspory,“ řekl Novinkám mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek. Vůbec jí nepřipadalo divné, že ji tento údajný bankéř nutil dělat vklady na mnoha místech.

V celkem osmadvaceti platbách odeslala důvěřivá investorka do bitcoinové peněženky, kterou ovládal specialista, své kompletní úspory, tedy více než 650 000 korun. Když chtěla žena vydělané peníze získat zpět, bankéř jí řekl, že je prý odeslal kurýrem.

Pak přišel tento telefonický podvodník s neskutečnou historkou, že kurýr „byl zadržen na německých hranicích a úředníci požadovali zaplatit pokutu asi 300 000 korun za praní špinavých peněz“. Poškozená si informaci ověřovala na tamní celní správě a samozřejmě se dozvěděla, že je to nesmysl. Po muži se slehla zem.

Banka mu zachránila úspory

Podobně investoval devětašedesátiletý muž. Jenže na jeho první platbu na účet, který mu doporučil specialista obchodní společnosti, reagovala jeho banka a transakci zablokovala. Důvodem bylo si tuto netradiční platbu ověřit. Muži tak zachránila více než dvě stě tisíc korun.

Chtěl vydělat na bitcoinu, ale naletěl podvodníkovi. Přišel o 3,5 milionu

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám