Hlavní obsah

Mladá narkomanka ubodala strýce, který jí chtěl pomoci. Dostala 10,5 roku

Ve čtrnácti letech odešla z domova a od té doby žila převážně na ulici. Opíjela se, brala drogy a partneři, které měla, ji mlátili. Letos v březnu Marcela Čiháčková (21) ubodala nevlastního dědu, který jí chtěl pomoci postavit se zpátky na nohy. Za vraždu poslal dívku v pátek Krajský soud v Plzni na 10,5 roku do vězení.

Marcela Čiháčková před Krajským soudem v PlzniVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Incident se odehrál v klatovském bytě babičky obžalované. Čiháčková napadla 72letého muže poté, co se s ním dostal do konfliktu její partner. Důchodce po útoku nožem na místě zemřel. Obžalovaná pak se svým přítelem Jiřím K. z bytu utekla a později je zadržela policie.

„S partnerem jsme ten den byli opilí. Nic si pořádně nepamatuju. Když jsme večer přišli do bytu k babičce, tak si jen vybavuji situaci, kdy strejda natlačil Jirku na lednici a škrtil ho. Pak padnul k zemi. Klekla jsem si k němu a strašně se mu omlouvala,“ vypovídala Čiháčková.

Že by brala do ruky nůž a Zdeňka K. bodla, si podle svých slov nepamatuje. Před soudcem, který po jejím zadržení rozhodoval o vzetí do vazby, ale přiznala, že vzala z kuchyňské linky nůž a seniora několikrát bodla do těla. „Měla jsem strach, že Jirku zabije,“ řekla při vazebním zasedání.

Narkomanka odložila novorozence do kontejneru, dostala 17 let

Krimi

Třicet centimetrů dlouhý nůž

Podle předsedkyně senátu Heleny Przybylové byla její reakce na rozmíšku obou mužů neadekvátní. „Místo toho, aby se je snažila od sebe roztrhnout nebo jinak tomu konfliktu zabránit, tak vzala z kuchyňské linky třicet centimetrů dlouhý nůž a strýce, jak poškozenému říkala, zezadu třikrát bodla. Poté nůž pustila a z místa odešla, aniž by se zajímala o to, co s ním je,“ dodala předsedkyně senátu.

Soud jednoznačně dospěl k závěru, že šlo o vraždu. „Cílem obžalované nebylo vyloženě poškozeného usmrtit. Ale v okamžiku, kdy vezme nůž a zasadí mu tři bodné rány do míst, kde jsou životně důležité orgány, musí být srozuměna s tím, že může způsobit smrt. Máme tedy za to, že tam je nepřímý úmysl,“ vysvětila Przybylová.

Sama Čiháčková uvedla, že Zdeněk K. byl jediný, na koho se mohla obrátit a kdo jí pomohl. „S Jirkou jsme žili na ulici. Strejdu jsem požádala, jestli bychom u nich mohli bydlet. Dovolil nám to, ale nastavil určitá pravidla včetně toho, že se nebudeme poflakovat a najdeme si práci. Vyžadoval také, abychom chodili domů střízliví a včas,“ dodala obžalovaná žena.

A právě osudný den přišla Čiháčková s partnerem domů pozdě, a navíc pod vlivem alkoholu a drog. To právě vyústilo v hádku s poškozeným, která nakonec skončila krveprolitím.

Za krádeže dostal dva roky. Teď narkoman z Plzně čelí obvinění, že rozřezal bezdomovce

Krimi

Šance na nápravu

„Obžalovaná je vysoce konfliktní osobou. Je to s ní složité, obzvlášť pokud je pod vlivem alkoholu a drog. Od 14 let je na ulici a násilí bylo běžnou součástí jejího každodenního života. Její osobnost je utvářena nedůslednou výchovou,“ uvedla dále předsedkyně senátu.

Při rozhodování o výši trestu soud přihlédl k závěru znalců, podle kterých ještě není Čiháčková úplně „zkažená“ a do budoucna s ohledem na svůj mladý věk může svůj způsob života změnit. „Trest jsme uložili na samé spodní hranici zákonné sazby a obžalované tak dali šanci se svým životem ještě něco udělat,“ uzavřela Przybylová.

Už nemám co ztratit. Narkoman vyhrožoval na síti střelbou, policie zasahuje u něj doma

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám