Hlavní obsah

Miminko nechali málem vyhladovět k smrti rodiče z Karviné

Už podruhé se ostravský krajský soud zabýval žádostí Rastislava R., který je spolu s manželkou Věrou R. odsouzen na 16 let za pokus o vraždu novorozence, o obnovu řízení. Soud žádost opět zamítl. Případ, o němž média dosud neinformovala, šokuje lhostejností, se kterou rodiče své dítě, které málem zemřelo hlady, přehlíželi.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Muž odsouzený za pokus o vraždu syna tvrdí, že je nevinen.

Článek

Jak ukázalo policejní vyšetřování a následně i pravomocně potvrdily soudy, dítě v Karviné strádalo po dobu několika týdnů už od chvíle, kdy bylo s matkou v roce 2017 propuštěno z novorozeneckého oddělení. A to tak těžce, že soud případ vyhodnotil jako pokus o vraždu.

„Odsouzení mu neposkytovali základní péči spočívající v podávání odpovídajících dávek kojenecké stravy a tekutin, a to i přes upozornění dětské lékařky na nedostatečnost jeho výživy,“ stojí v původním rozsudku.

Dítě nejen trpělo hlady a žízní, ale podle znalců mělo i silné bolesti kvůli rozsáhlým defektům kůže spojeným se zanedbáním hygieny. Mělo bolestivé opruzeniny v oblasti konečníku, šokový stav z těžké dehydratace a selhávaly mu základní životní funkce.

Smrade, spratku, dobytku. Občas nám ostré slovo ujelo, přiznaly u soudu vychovatelky z jeslí

Krimi
Foto: Aleš Honus, Novinky

Muž odsouzený za pokus o vraždu syna tvrdí, že je nevinen.

„K jeho úmrtí by bez poskytnutí lékařské péče došlo pravděpodobně v horizontu jednoho až dvou dnů, nebýt předem neohlášené návštěvy sociální pracovnice v bytě a následně poskytnuté lékařské péči v karvinské a následně v ostravské fakultní nemocnici, kam byl chlapec převezen v kritickém stavu,“ stojí v rozsudku. Dítě je nyní u pěstounů.

Muž se hájil tím, že o tom, v jakém je dítě stavu, nevěděl, protože nebyl týden doma. Mimo jiné tvrdil, že jeho žena, která v kauze vůbec nevypovídala, se v té době o dítě nemohla starat, protože byla nemocná. Se všemi námitkami se již soud vypořádal dříve, takže soudkyně žádost o obnovu řízení ve středu zamítla jako nedůvodnou.

Žena v Rakousku brutálně týrala své dítě. Nechala ho hladovět v psí boudě

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám