Hlavní obsah

Miminko mělo pěticentimetrovou trhlinu lebky. Jeho otec dostal za pokus o vraždu 12 let

Ústí nad Labem

Na dvanáct let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý ústecký krajský soud osmadvacetiletého muže z Chomutova. Uznal ho vinným z pokusu o vraždu tříměsíční dcery. Kojenci způsobil pěticentimetrovou trhlinu lebky. Dítě si podle znalců nemohlo zranění způsobit samo. Dívka zůstala bez následků. Její otec tvrdí, že je nevinen, proti rozsudku se odvolal.

Muž obžalovaný z pokusu o vraždu kojence před ústeckým krajským soudemVideo: Karel Otcovský, Novinky

Článek

Muž podle obžaloby 18. srpna 2022 kolem půl třetí ráno přesně nezjištěným způsobem způsobil dívce zlomeninu, přesněji trhlinu v klenbě v centrální části temenní oblasti hlavy s pohmožděním měkkých tkání.

Zranění vzniklo podle státní zástupkyně Kláry Kubátové úmyslným aktivním vedením a působením tupého násilí relativně velké intenzity, odpovídající úderu pěstí nebo úderu o pevnou překážku.

Obžalovaný popírá, že se skutek stal tak, jak je popsán v obžalobě. V daný den se podle výpovědi u soudu při březnovém zahájení procesu vrátil domů pozdě večer po odpolední směně.

Kojenec zemřel po úderu, škrcení a topení. Za vraždu dostala matka 18 let vězení

Krimi

„Malá se mezi druhou a třetí hodinou ranní vzbudila a plakala. Udělal jsem jí jídlo a nakrmil ji, pak jsem ji vzal do postele, položil na své nohy a houpal ji. Usnul jsem, vzbudila mě rána a pláč a malá byla na zemi vedle postele na zádech,“ popsal obžalovaný incident s tím, že dceru hned zkontroloval. „Ničeho jsem si nevšiml,“ dodal.

Verze o pádu vyvrácena

Matce dítěte řekl o pádu až několik dnů poté, když se obrátila na lékaře kvůli zdravotním problémům dcery. Rentgen odhalil frakturu lebky a lékař poslal okamžitě rodiče do nemocnice. Tam ale nedorazili, proto lékař oznámil nález policii.

Verzi obžalovaného vyvrátily podle předsedkyně senátu Terezy Nagy znalecké posudky a vyšetřovací pokus, který byl v úterý v soudní síně přehrán. Panenka při něm po pádu z nohou muže z postele spadla na obličej, nikoli na temeno hlavy. „I kdyby spadla na záda, nedošlo by podle znalců k fraktuře lebky,“ uvedla soudkyně.

Podle znalců muselo být zranění způsobeno násilím, pád z postele takový úraz nevysvětlí. „Nejspíše udeřil dítě pěstí nebo hranou ruky do hlavy a způsobil mu závažné zranění, které mohlo ohrozit jeho život, čehož si musel být obžalovaný vědom,“ řekla soudkyně během zdůvodnění verdiktu.

Miminko mělo zlámané nohy a krvácelo do mozku. Může za to doktor a nevlastní syn, hájí se otec

Krimi

Takto se rodiče chovat nemohou

Soud při ukládání výše trestu přihlédl podle ní k dosavadní bezúhonnosti obžalovaného, podle odborníků je možná jeho náprava. „Byl to ojedinělý exces, nechtěl dceři způsobit smrt. Žádné následky holčička nemá,“ zdůvodnila soudkyně, proč senát přistoupil k mimořádnému snížení trestní sazby, která počítá s nejnižším trestem.

„Zároveň dáváme tímto signál společnosti, že takto se rodiče k dětem nemohou chovat, takového jednání se musí vyvarovat,“ uvedla soudkyně.

„Je to nefér,“ řekl novinářům obžalovaný, který se na místě proti rozsudku odvolal. Státní zástupkyně si vzala lhůtu pro případné odvolání.

Kojenci mlátila hlavou o zeď, až částečně oslepl a ochrnul. Soud jí potvrdil devět let

Krimi

Výběr článků

Načítám