Hlavní obsah

Miminkem třískla o zem a pak mu hlavou udeřila o hranu postele. Teď čeká další dítě a do vězení nechce

Brno

Při péči o čerstvě narozenou holčičku zcela selhala její teprve dvaadvacetiletá matka. Pláč dítěte ji vyprovokoval k tomu, že s pětitýdenním nemluvnětem mrskla o zem, pak ho profackovala a nakonec mu hlavou udeřila o rám postele. Za měsíc čeká narození dalšího dítěte a do vězení nechce, u soudu jí ale hrozí až dvanáct let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Krajský soud v Brně

Článek

Sama obžalovaná měla těžké dětství, kdy byla týrána vlastní matkou, k tomu trpí lehkou mentální retardací. Místo lásky ale svému dítěti způsobila krutou bolest.

„Poté, co se její dcera spící v ložnici okolo poledne probudila a začala plakat, ji chytila oběma rukama v pase, zvedla ji a hodila ji na podlahu. Dítě dopadlo na záda a na hlavičku,“ řekla v obžalobě státní zástupkyně Iveta Eichlerová o události z loňského října, kterou kvalifikovala jako těžké ublížení na zdraví.

Máme vězeňská zařízení uzpůsobená i pro matky s dětmi
státní zástupkyně

Matka pak zvedla poraněné dítě, bouli na hlavě mu ošetřila mokrým kapesníkem a dala ho znovu spát. Když se ale holčička po chvilce znovu vzbudila s pláčem, reagovala matka ještě hůř. „Nejméně šestkrát dítě udeřila dlaní, pak ji chytla v pase a udeřila její hlavičkou o hranu postele,“ popsala Eichlerová s tím, že dítě utrpělo mimo jiné frakturu lebky a krvácelo do mozku.

Žena se po návratu partnera z práce nakonec vydala se zraněnou holčičkou do nemocnice, kde jí lékaři zachránili život.

Brzy porodí další dítě

Samotná obžalovaná se k soudu nedostavila s omluvou na vysoký stupeň těhotenství. Otěhotněla přitom jen pár měsíců po této události, kdy byla její prvorozená holčička svěřena do péče prarodičů.

Podle ženiny obhájkyně by měl být trestní senát brněnského krajského soudu v čele s Romanem Kafkou shovívavý. „Skutek se stal, to nerozporujeme. Nechci zlehčovat, co se stalo, ale klientka to neměla v životě lehké. Rodina se ji snaží podpořit. Za ten rok jsme poznali ji i fungování její rodiny, trest vězení by byl pro ni nepřiměřený,“ tvrdila advokátka.

To nadzvedlo ze židle žalobkyni Eichlerovou, která upozornila, že šlo o brutální napadení. „Máme vězeňská zařízení uzpůsobená i pro matky s dětmi, takže argument, že obžalovaná bude matkou malého dítěte, nebrání tomu, aby mohla trest vykonat,“ řekla Eichlerová s tím, že bude požadovat trest alespoň pěti let vězení.

Verdikt bude po šestinedělí

Ženin partner u soudu tvrdil, že po narození nebyly s péčí žádné problémy. „No jednou ji hodila do kočárku, ale tam byl polštářek jednorožce, takže to bylo měkké,“ uvedl u soudu.

Na dotaz, zda bude jeho družka zvládat péči o malé dítě, se poněkud kroutil. „Asi bych měl strach, aby se zas něco nestalo, kdybych byl třeba v práci. Ale ona říkala, že jí pomohou prarodiče,“ nechtěl si nakonec připustit problém.

Soud bude pokračovat poté, co obžalovaná porodí a absolvuje šestinedělí.

Matku, která dala dítě do popelnice v Ústí, obvinili z pokusu o vraždu

Krimi

Výběr článků

Načítám