Hlavní obsah

Milovník zbraní z Ostravy měl doma načerno celý funkční arzenál

Ostrava

Překvapení neskrývali policisté, když před pár dny provedli domovní prohlídku u 42letého muže v Ostravě-Mariánských Horách. V bytě objevili doslova zbrojní arzenál v podobě střelných zbraní, nábojů či granátů.

Foto: Policie ČR

Muž v Ostravě ukrýval doma zbrojní arsenál

Článek

Na sběratele přišli policisté díky podnětu od kolegů z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. „Vlastní iniciativou a vyhledáváním zjistili, že muž porušil zákon, když po úmrtí otce, se kterým sdílel společnou domácnost, neodevzdal zbraně, které měl uschované v bytě. I přes opakované urgence muž nereagoval a hájil se slovy, že neví, kde zbraně jsou,“ sdělila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Dodala, že policisté zjistili, že syn zemřelého muže je milovníkem zbraní, několik jich vlastnil a v minulosti byl i držitelem zbrojního průkazu. V roce 2013 však o něj přišel kvůli ztrátě zdravotní způsobilosti. „Nechal tehdy své zbraně přepsat na otce,“ poukázala.

Foto: Policie ČR

Muž v Ostravě ukrýval doma zbrojní arsenál

Kriminalisté proto na základě příkazu Okresního soudu v Ostravě udělali muži v bytě domovní prohlídku. A nestačili se divit. „Našli několik zbraní, například samonabíjecí pistole, revolver, útočnou pušku, stovky pistolových a revolverových nábojů, dělostřeleckých granátů či pistolové zásobníky. Ukázalo se, že mezi zbraněmi byly také ty, které si obviněný muž neoprávněně opatřil a držel je. Jednalo se o zbraně, které patří do kategorie A, tedy zakázané zbraně,“ popsala Michalíková s tím, že nalezené zbraně jsou plně funkční a střelby schopné.

Foto: Policie ČR

Muž v Ostravě ukrýval doma zbrojní arsenál

„Pyrotechnickou službou byl také zajištěn plně funkční ruční granát F1 z druhé světové války, který obsahoval výbušninu. Tento už byl na bezpečném místě odpálen, aby nehrozilo žádné riziko,“ připojila policejní mluvčí.

Kriminalisté muže obvinili z nedovoleného ozbrojování, v případě odsouzení mu hrozí až osm let vězení. „Na svou obhajobu obviněný uvedl, že už od mládí ho zajímala historie, zejména vojenství. Zbraně nakupoval na různých bleších trzích, granáty nacházel v lesích a odnášel si je domů. Při výslechu projevil lítost, údajně netušil, že to může mít až takové důsledky,“ uzavřela Michalíková.

Foto: Policie ČR

Muž v Ostravě ukrýval doma zbrojní arsenál

Tragédie Čechů v Chorvatsku. Dítě zabil granát, který našlo v křoví

Evropa

Výběr článků

Načítám