Hlavní obsah

Migranti z kamionu na D8 volali o pomoc. Policie zveřejnila záběry ze zásahu

Policisté zadrželi běloruského řidiče kamionu, který převážel 30 migrantů ze Sýrie. Kamion policie zastavila v pondělí večer na dálnici D8. Migranti ukrytí v návěsu byli podle záchranářů ve špatném zdravotním stavu, jedna žena na místě i přes resuscitaci zemřela. Případ prověřují krajští kriminalisté pro zvlášť závažný zločin převaděčství.

Záběry na kamion plný migrantů Video: Policie ČR

Článek

O kamionu plném migrantů se dozvěděli jako první policisté v Praze. Následně se ke kamionu, který mířil z Prahy po dálnici D8 dále na Ústí nad Labem, vydalo několik hlídek.

Podle informací Novinek samotní migranti volali na tísňovou linku o pomoc. Policie tuto informaci nechtěla komentovat.

Po kamionu pátralo několik prvosledových hlídek z Prahy a dálniční policisté ze Středočeského kraje. Na 17,5 kilometru, před sjezdem na Mělník, se jim ho podařilo najít a zastavit. Uvnitř následně našli 30 migrantů ze Sýrie, šlo o muže, ženy i děti. Jedna žena nejevila známky života.

Třicítka migrantů v kamionu na D8: Někteří začali utíkat, jeden je po smrti

Krimi

„Policisté ženu okamžitě začali resuscitovat i za použití defibrilátoru a na místo zavolali rychlou záchrannou službu. I přes velkou snahu policistů i záchranářů bohužel žena zemřela,“ uvedla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

U ženy policie nařídila soudní pitvu, která by měla objasnit přesnou příčinu úmrtí.

Foto: Policie ČR

Záběry na kamion plný migrantů

Mezitím policisté zadrželi řidiče kamionu, který migranty převážel. „Jedná se o muže běloruské národnosti, který se nachází v policejní cele,“ dodala Suchánková.

Případ prověřují středočeští krajští kriminalisté, kteří zahájili trestní stíhání pro podezření ze zvlášť závažného zločinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Zjednodušeně jde o převaděčství.

„V současné době probíhají se všemi osobami, tedy jak s migranty, tak i s řidičem kamionu, potřebná procesní řízení,“ dodala Suchánková.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zadržení migrantů na D8

Všechny migranty policie na místě omezila na osobní svobodě a rozvezla na pracoviště cizinecké policie. Nezletilé migranty předali orgánům sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD).

„U dospělých osob policisté zjišťují, zda v nějaké zemi Evropské unie nepodali žádost o azyl,“ dodala Suchánková.

V případě, že se takový migrant najde, bude umístěn do záchytného zařízení pro cizince a následně bude zahájeno příslušné řízení. V opačném případě bude cizincům bez azylu vydán výjezdní příkaz. Tedy nařízení, že daná osoba musí z republiky odjet.

Zadržení migrantů na D8.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Na Jesenicku zadrželi mezinárodně hledaného cizince, je podezřelý z pašování migrantů

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám