Hlavní obsah

Měli byste jet bránit vlast, obul se Ukrajinec ve Stříbře do mladších krajanů. V následné rvačce je pobodal

Jste mladí a měli byste jít bránit svoji vlast. Těmito slovy rozpoutal loni v prosinci Ukrajinec Jurij Los (43) hádku se svými třemi mladšími krajany na ubytovně ve Stříbře, která skončila krvavou bitkou. Podle obžaloby, která zazněla v úterý u Krajského soudu v Plzni, to byl právě Los, který trojici spolubydlících pobodal nožem.

Obžalovaný Jurij Los u Krajského soudu v Plzni.Video: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Za pokus těžkého ublížení na zdraví hrozí cizinci až deset let vězení. Před soudem řekl, že se jen bránil.

„Po předchozích slovních rozepřích, při nichž byl napaden třemi krajany, popadl nůž, kterým nejprve bodnul V. B. do beder, přičemž se mu nůž zlomil. Následně vzal další nůž, kterým bodnul poškozeného D. B. do hrudníku a dále poškozeného A. H. do horní končetiny,“ uvedl státní zástupce Martin Rykl.

Sám Los uvedl, že jej trojice krajanů napadla dvakrát. „Konflikt začal venku, kde jsem třem mladým Ukrajincům řekl, že je válka a že by měli hájit zájmy státu. Klukům se to nelíbilo, začali jsme se hádat. Pak jsem dostal pěstí do obličeje a spadl na zem. Pak následovaly další rány do zad. Žádal jsem je, ať mě přestanou mlátit. Přestali a řekli mi, že mám jít k sobě na pokoj,“ popisoval Los, co předcházelo krvavému incidentu.

Když byl na pokoji, tak se tam po chvíli objevil jeden z útočníků. „Řekl mi, co si o sobě myslím, a začal mi sprostě nadávat. Když jsem ho vykázal ven, tak mi začal vyhrožovat, že se mnou bude konec. Chtěl jsem vstát z postele, ale najednou jsem ucítil ránu a spadl jsem. Na lednici byl držák s noži, vzal jsem první do ruky a řekl, aby šel pryč, jinak že se budu bránit, že jsem opilý. V ten moment vešli do pokoje ti druzí dva a vrhli se na mě,“ popisoval dále Ukrajinec.

Všude bylo strašně krve

Podle svých slov mával nožem před sebou. „Dostával jsem rány do hlavy a do zad. V jednu chvíli jsem cítil, že ztrácím vědomí. Pak bylo najednou ticho. Neměl jsem ponětí, jestli to skončilo, všude bylo strašně krve a útočnici tam nebyli,“ vypovídal Los.

Pak vyšel z pokoje na chodbu a ve vzteku zabodl nůž do dveří pokoje útočníků. „Všiml jsem si, že je venku záchranka a policisté. Ti za mnou přišli a odvezli mě,“ dodal Ukrajinec.

Soud bude pokračovat výpovědí svědků.

Ukrajinec, po jehož zásahu nožem zemřel v Brně Rom, je pravomocně nevinný

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám