Hlavní obsah

„Měla ten stan na obličeji.“ Chaos a zranění při lijáku na festivalu v Jihlavě řeší policie

Jihlava

Jako podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti vyšetřuje policie zranění lidí při tlačenici na Vysočina festu v Jihlavě. Lidé, kteří v noci na neděli hledali útočiště před deštěm v nafukovacím stanu, se z něj snažili dostat, když se mu kvůli přívalům vody začala prohýbat střecha. A vypukl při tom chaos.

Stan, kde lidé na jihlavském festivalu při dešti hledali útočiště, v neděli organizátoři sbaliliVideo: HZS Kraje Vysočina, Jana Pechová, Novinky

Článek

„Měla jsem tam dceru a jsem ráda že je v pořádku. Jak to padlo, tak měla ten stan na obličeji a byla celkem v šoku,“ svěřila se jedna z maminek na sociální síti.

V danou dobu bylo na místě zhruba 500 lidí. O takovém počtu evakuovaných mluví i hasiči. Zatímco část prožívala drama kolem paniky ve stanu, jiní událost sotva zaznamenali.

„My jsme byli ve stanu v opačné části areálu. Odcházeli jsme někdy kolem půlnoci, a to se sem začali sjíždět hasiči a sanity. Vlastně jsme vůbec netušili, co se stalo,“ svěřili se Novinkám v neděli dva asi dvacetiletí mladíci.

Sedmnáct zraněných po hromadné tlačenici na festivalu v Jihlavě. Dva jsou ve vážném stavu

Krimi

I žena ve středním věku, která byla na festivalu s kamarádkou a už odrostlými dětmi, přiznala, že se o tom, co se opravdu stalo, začala dozvídat až doma z internetu.

„Když začali najíždět záchranáři, samozřejmě jsme se pídily hlavně po svých potomcích,“ vysvětlila s tím, že jakmile se všichni šťastně sešli, už se v areálu nezdržovali. „Být v tom stanu, asi bych zmatkovala taky,“ poznamenala.

Pršet podle ní začalo asi po jedenácté hodině. „Nejdřív jen kapalo, ale pak začal obrovský liják,“ popsala. Návštěvníci akce se rozeběhli schovat se do některého ze čtyř party stanů. Nafukovací byl jen ten jeden. „A pak vypadla elektřina, ale myslím, že jen v části areálu. V oblasti, kde jsme byli my, se svítilo,“ snažila se vybavit si.

Foto: HZS kraje Vysočina, ČTK

Zbořený nafukovací stan z jihlavského hudebního festivalu

Podle organizátorů během bouřky vypadl na chvíli elektrický proud a ventilátory nafukovacího stanu začal pohánět záložní zdroj.

„Bohužel v té době byl obrovský liják, který začal zaplňovat mírně pokleslou střechu. Moderátor vyzval návštěvníky k opuštění stanu. Došlo ke zbytečné panice a bohužel i ke zraněním, která zaplaťpánbůh nejsou fatální. Situace nás moc mrzí, ale dle mého názoru se jednalo o nešťastný souběh událostí,“ sdělil Novinkám Petr Burian ze společnosti Yashica Events, která za jihlavskou akcí stojí. Sám je přesvědčen, že všechna bezpečnostní opatření z jejich strany byla dodržena.

Jeden z účastníků na sociální síti tvrdil, že je prý pracovníci security „vyháněli s tím, že jsou tam čtyři mrtví“. Tak vážné následky naštěstí událost neměla, někteří zranění ale skončili v nemocnici.

„Záchranka odvezla do nemocnice sedm lidí, dalších deset přišlo do nemocnice po vlastní ose,“ popsala mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Na jednotce intenzivní péče nakonec zůstali dva lidé s vážným zraněním – jde o pneumotorax a zhmoždění vnitřních orgánů.

Okolnosti nočního dramatu nyní prověřují kriminalisté. Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové bude třeba vedle důkladného ohledání místa také zajistit výslechy poškozených osob i dalších svědků. „Prověřujeme věc jako podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla policejní mluvčí.

V Tatrách zachraňovali Čechy

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám