Hlavní obsah

Svého psa „léčil“ trýznivými zákroky. Medik dostal za týrání podmínku

Plzeň

Patnáct měsíců vězení s podmíněným odkladem na rok a půl. K tomu ještě pětiletý zákaz chovu zvířat. Takový trest vyměřil v pátek plzeňský okresní soud Martinu Švecovi za týrání zvířat.

Obžalovaný Martin Švec u plzeňského okresního soudu Video: Patrik Biskup, Právo

Článek

O zatím nepravomocném rozsudku informovala Novinky mluvčí soudu Lucie Ženíšková. Podle obžaloby 31letý muž v době, kdy byl studentem medicíny, léčil svého psa tak, že jej přivedl na pokraj smrti.

Původně Švec již jednou odešel od okresního soudu s podmínkou, ale krajský soud v odvolacím řízení rozsudek zrušil s tím, že je třeba doplnit dokazování.

Čtyřletého Jack Rusell teriéra Artuše měl Švec podle svých slov nadevšechno rád. Jenže byl posedlý tím, že je pejsek nemocný, a kurýroval ho způsoby, které zvířeti přinášely obrovské utrpení. Zachránit se ho podařilo veterinářům na poslední chvíli.

Měl jsem Jacka hrozně moc rád. Muž u soudu vysvětloval, proč svého psa vyhodil z pátého patra

Krimi

Vlastní, nepravdivé diagnózy

„U psa vytvářel vlastní, nepravdivé diagnózy a sám ho léčil různými zákroky, které byly velmi bolestivé a mohly vyústit až v nevratně poškozené zdraví zvířete či jeho smrt,“ uvedla žalobkyně s tím, že šlo o surový a trýznivý způsob zacházení se zvířetem, které trpělo několik měsíců.

„Opakovaně, bez zjevných příčin sám aplikoval psovi do konečníku rektální rourku a peán. Dále mu prováděl punkce jehlou do podkoží nebo zaváděl drén do dutiny břišní. Přitom zvířeti nasazoval vlastní medikaci jako například různá sedativa, čímž mu způsobil poškození jaterních funkcí,“ popsala státní zástupkyně „léčebné“ praktiky obviněného muže.

Veterinářům se tak dostal do ruky pes, který byl těžce apatický a neměl snahu se vůbec hýbat. „Měl poraněné oko, hnisavé rány po těle a poleptanou pokožku. Nejhorší byla zlomenina stehenní kosti na pravé noze,“ uvedla zvěrolékařka Markéta Janoušová.

Švec u soudu uvedl, že psa léčil sám nad rámec doporučení zvěrolékařů. „Artuš měl zvětšenou prostatu. Nastaly u něho problémy s vyprazdňováním. Antibiotika nezabírala. Byl nafouklý a často kňučel bolestí. Tak jsem mu zaváděl rourku do konečníku. Bylo vidět, že mu to pomáhá,“ prohlásil obžalovaný mladík.

Užíval kokain a pervitin

Přiznal také, že v předmětném období užíval kokain a pervitin. „Ke zvířatům mám kladný vztah už odmalička. Prvního psa jsem dostal už ve 12 letech,“ dodal Švec. Připustil, že některé diagnózy si vytvářel sám podle příznaků, které pes měl. „Studoval jsem k tomu spoustu odborné literatury,“ řekl dále. Švec přiznal, že pro některé zákroky, co na psovi dělal, nebyl důvod.

Švec odmítl, že by psovi úmyslně ubližoval. Policistům tvrdil, že když se mu zdál nemocný, tak s ním obcházel veterináře. Protože prý každý zvěrolékař stanovil jinou diagnózu, tak se řídil pro něj tou nejdůvěryhodnější a podle toho také psa léčil. Když například veterináři zjistili, že má Artuš zvětšenou prostatu a kýlu, tak mu podle svých slov zavedl do konečníku rourku, aby ho ušetřil údajných bolestí.

Psa nechal přes rok uvázaného na řetězu, který zvířeti zarostl do masa. Muž dostal podmínku

Krimi

Výběr článků

Načítám