Hlavní obsah

Matka u soudu tvrdila, že krmila holčičku mlékem. Ta ale byla podle znalců už v bezvědomí a později zemřela

České Budějovice

Krajský soud v Českých Budějovicích se začal v pondělí zabývat smrtí teprve patnáctiměsíční holčičky v malé obci na Českokrumlovsku. Obžalobě čelí třicetiletá matka a o tři roky starší muž. U soudu se hájí pouze žena, její bývalý druh je na útěku. Za ublížení na zdraví hrozí oběma až 16 let vězení. Matka čelí obžalobě také za zanedbání výchovy.

Obžalovaná matka u soudu v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

„Úmyslně úderem tupým předmětem, pravděpodobně pěstí, způsobili nezletilé zranění,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Dagmar Šimáková.

Incident se odehrál někdy v době od půlnoci do desáté hodiny dopoledne 2. prosince v roce 2021. Obžaloba nespecifikuje, zda zranění způsobil muž, nebo matka.

Podle výpovědí byla matka ráno na návštěvě u sousedky v bytě o patro výš, její druh dítě našel v postýlce. „Koulela očima a úst měla pěnu. Rozhodně bych ji neuhodil,“ prohlašoval v přípravném řízení muž, který je nyní na útěku zřejmě v cizí zemi a je po něm vyhlášené pátrání.

V Hostinném zemřelo dítě žízní a žena zřejmě přirozenou smrtí, muž skončil na psychiatrii

Krimi

Žena u soudu vypovídala, že ještě ráno, než odešla k sousedce na asi půlhodinovou návštěvu, dávala dceři mléko a dítě bylo v pořádku. Podle soudních znalců z oboru lékařství Zdeňka Šenkýře a Evy Tomáškové však utrpělo dítě úraz nejspíše kolem půlnoci a ráno bylo v bezvědomí. Matka tedy volala sanitku až několik hodin po úraze.

Zranění byla podle znalců způsobená úderem malou silou do obličeje a následným pádem na pevnou překážku, například podlahu nebo okraj postýlky. „Přijde nám to jako působení kloubu ruky, to znamená pěstí. Jednalo by se o jeden úder do bradičky a druhý na tvář,“ uvedla Tomášková.

Obžalovaná žena dávala u soudu vinu za smrt dítěte svému bývalému druhovi. „Potom, co se to stalo, jsme se už neviděli. Ublížil mému dítěti, kdo jinej by to byl,“ uvedla.

S mužem žila asi dva měsíce. „Hulil vlastně neustále marihuanu, a když vynechal, byl agresivní. Také si stále hledal práci,“ vysvětlovala.

Připouštěla i vlastní vinu v tom, že tehdejšího druha u dítěte nechala. „Důvěřovala jsem osobě, které jsem vůbec důvěřovat neměla. Svěřila jsem mu na hodinu dítě do péče. Jinak by se jí nic nestalo,“ konstatovala obžalovaná.

Soud bude pokračovat dalším dokazováním.

Zavraždila dvouměsíčního syna a usnula. Případ z přerovského azyláku byl dlouho záhadou

Zloději životů

Výběr článků

Načítám