Hlavní obsah

Matka před dětmi ubodala otce, který ji bil. Za zabití dostala 7 let

Scény, které už možná nikdy nevymažou z paměti. Otec mlátící matku. Matka beroucí nůž. Všude spousta krve. Takový děsivý zážitek mají za sebou dvě malé děti z Hodonína. Loni v únoru tam jejich matka popadla nůž a brutálně před nimi ubodala partnera. Místo za vraždu si odpyká trest za zabití, podle soudu totiž jednala v přechodném pomatení mysli.

Žena tvrdila, že útoku nožem předcházelo brutální napadení ze strany partnera.Video: Petr Kozelka, Novinky

Článek

Krutým činem vyvrcholily dlouhodobé problémy podněcované zejména nadměrným pitím alkoholu jak matkou, tak otcem. Poté, co měla být žena, jako už mnohokrát předtím, napadena, tentokrát vzala nůž a partnera šestkrát bodla, z toho dvě rány do krku byly smrtelné.

Šestačtyřicetiletá žena před brněnským krajským soudem tvrdila, že si osudové chvíle nepamatuje. Ve své výpovědi, kterou učinila krátce po činu, se rozpomínala lépe.

„Byl to skvělý partner, když byl střízlivý. Když byl napitý, tak mě mlátil, i když jsem byla těhotná. Ale v poslední době mně hodně pomáhal, synové ho milovali, byl skvělý táta. Nevím, proč jsem ho neopustila, milovala jsem ho,“ vypověděla.

Mami, už dost! Děti v Hodoníně křičely na matku, která před nimi ubodala jejich otce

Krimi

Osudný den se prý opilý muž poněkolikáté uchýlil k násilí. „Řval na mě a praštil mě do hlavy. Držel mě za vlasy, hrozně to bolelo. Za vlasy mě vytáhl jako hadrovou panenku, pamatuju si tu bolest, a pak už vidím jen žlutou rukojeť a krev. Kluci tam stáli a křičeli: ,Mami, už dost!´ Pak jsem slyšela jen výkřiky, ať dám ruce vzhůru,“ dodala.

Od trestu za vraždu ji zachránili znalci

Klíčovou roli v případu sehrál znalecký posudek, podle jehož závěrů se po předchozím útoku partnera u ženy objevila dočasná duševní porucha, kvůli které nevěděla, co vlastně dělá.

„Nejsou pochyby o tom, že k útoku nožem došlo. Vzhledem k závěru znalců se pak žalovaný skutek vraždy změnil na zabití. Je to stejný čin, ale za situace, kdy se obžalovaná dostala do výrazně úzkostného prožívání strachu a zmatku v souvislosti s předchozím zavrženíhodným jednání poškozeného,“ konstatoval předseda trestního senátu Aleš Novotný.

Ten jedním dechem ale dodal, že co přesně se na místě odehrálo, zůstává obestřeno do jisté míry tajemstvím, přičemž soud má podezření, že se situace mohla odehrát také trochu jinak. „Nevíme, jestli to nebyla obžalovaná, která nejprve nožem napadla poškozeného, ten se bránil, a od toho měla obžalovaná stopy po úderech. Jen obžalovaná ví, co udělala, a také to, co nám tu řekla,“ dodal Novotný.

Vzlykající žena na místě trest přijala, státní zástupce si pro případné odvolání nechal čas na rozmyšlenou.

Tragická hádka rodičů na Českolipsku změnila dvěma malým dětem život

Krimi
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám