Hlavní obsah

Máte dluh u finančního úřadu, zavolal podvodník. Vystrašená žena se řídila jeho pokyny, přišla o desítky tisíc

Přerov

Vyděsit a pak okrást čtyřiadvacetiletou ženu z Přerovska se podařilo zatím neznámému podvodníkovi. Vystrašil ji tím, že má dluh u finančního úřadu a hrozí jí zablokování bankovních účtů. Novinky o případu informoval ve středu policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Žena uvedla, že ji 4. června před polednem telefonicky kontaktoval muž, který jí sdělil, že má u finančního úřadu dluh, a pokud jej neuhradí, budou jí pozastaveny všechny bankovní účty,“ popsal počátek komunikace mluvčí.

Mladá žena podle něj hovor ukončila a ihned jí ze stejného čísla přišla SMS zpráva se zněním, že má dluh a pro více informací má kliknout na přiložený odkaz. „Žena na odkaz klikla a postupovala podle zobrazených pokynů. Byla přesměrována do internetového bankovnictví, kde zadala své přihlašovací údaje,“ konstatoval Hejtman.

Jakmile se přihlásila ke svému účtu, zjistila, že jí neznámý pachatel odčerpal z účtu 45 tisíc korun a navýšil denní limit výběru na 100 tisíc korun. Rozrušená žena přitom nic nepotvrzovala, a proto ihned volala na zákaznickou linku banky, kam se v danou chvíli nedovolala.

Falešný bankéř

„Nato přijala hovor, ve kterém se volající představil jako pracovník banky a tvrdil, že na jejím účtu zaznamenal podezřelou platbu a převedenou částku zablokoval. I když se převod uskutečnil, muž jí tvrdil, že peníze jí budou zpět vráceny do dvou dnů,“ podotkl mluvčí.

Volající podle ženy působil věrohodně a dodal, že pokud jí platba nebude vrácena, má kontaktovat banku. „Oklamané se vše rozleželo v hlavě a za pár minut zavolala na oficiální linku banky. Tam se dozvěděla, že jí nikdo z banky nevolal a jednalo se o podvod,“ doplnil Hejtman.

Pachateli podle něj hrozí za přečiny podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta.

Falešný chirurg zahrnul ženu z Tachovska lichotkami. Pak od ní vylákal skoro 700 tisíc

Krimi

Výběr článků

Načítám