Hlavní obsah

Manželce dal petardu do vaginy a odpálil ji. Chtěl jsem si posvítit, hájil se. Soud mu potvrdil 18 let

Za jen těžko pochopitelný a brutální pokus o vraždu své manželky stráví sedmatřicetiletý Ukrajinec 18 let ve vězení. Muž své o rok mladší ženě zavedl petardu do vaginy a odpálil ji. Tvrdil ovšem, že šlo o nešťastnou náhodou a ženu zabít nechtěl. Pražský vrchní soud ale nijak neobměkčil, ten mu tak zamítl odvolání a tím potvrdil trest od Krajského soudu v Plzni z letošního června.

Eskorta přivádí obžalovaného k odvolacímu jednáníVideo: Novinky

Článek

Oproti prvoinstančnímu rozhodnutí, který muži uložil trest vyhoštění z republiky na deset let, odvolací soud změnil trest na vyhoštění na neurčito.

„Rozsudek krajského soudu považujeme v podstatě za zákonný,“ uvedl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. „(Poškozená) s jednáním obžalovaného nesouhlasila od samotného počátku, obžalovaného se bála, tak se ani moc bránit nemohla,“ pokračoval soudce.

Obžalovaný se mimo jiné hájil tím, že petardu zapálit nechtěl, jen si na ni posvítit. „Obhajoba obžalovaného je naprosto absurdní. Řekl bych, že nemá cenu se jí vůbec nějak zabývat,“ komentoval to soudce. „(Obžalovaný) má dostatečně vysokou inteligenci na to, aby mohl rozpoznat či předpokládat, že když manželce do genitálu vloží něco na způsob granátu, tak jaké to asi může mít účinky,“ doplnil.

Soud nicméně zamítl i část odvolání státního zastupitelství, podle kterého je uložený trest příliš mírný. „Nelze odhlédnout od toho, že se jednalo „pouze“ toliko o pokus o vraždu,“ vysvětlil soudce a poukázal rovněž na mužovu dosavadní bezúhonnost. „Trest v trvání osmnácti roků je trestem odpovídajícím,“ uzavřel Hodoušek.

Před soudem v Plzni stojí Ukrajinec, který ženě odpálil petardu v genitáliích

Krimi

Podle státního zastupitelství byl uložený trest příliš mírný, zejména kvůli zvlášť zavrženíhodnému způsobu provedení a zákeřnosti činu. „Reálně lze uvažovat o naplnění zákonných podmínek a uložení výjimečného trestu,“ uvedl státní zástupce Vlastimil Hrdlička.

Obhájce obžalovaného v odvolání naopak argumentoval tím, že z dokazování nevyplynulo, že by obžalovaný jednal, i byť v nepřímém, úmyslu ženu usmrtit. Žádal proto o zrušení verdiktu a vrácení případu k dalšímu projednání, případně čin překvalifikovat na těžké ublížení na zdraví.

Muž svou původem moldavskou manželku brutálně napadl loni v září na ubytovně v Kožlanech na Plzeňsku. Nejprve jí svázal ruce za zády, aby se nemohla bránit, a do úst jí dal roubík. Poté jí do vaginy zasunul petardu a odpálil ji. Ženě tím způsobil rozsáhlá zranění a masivní krvácení. Prosila svého muže, aby jí zavolal pomoc. Muž to zprvu odmítal, nakonec ji odvezl do plzeňské nemocnice, kde ženě okamžitou operací zachránili život.

Obžalovaný: Chtěl jsem si posvítit

Obžalovaný v podstatě celé své jednání obhajoval, že to byla součást sexuálních hrátek. Připustil jak svázání, tak i zasunutí petardy do manželky. K zapálení podle jeho verze došlo nešťastnou náhodou. V pokoji prý byla tma a on si chtěl posvítit zapalovačem. „Dal jsem ho moc blízko a zapálil knot. Lekla se, začala křičet a třást zadkem. Nevěděl jsem hned, co mám dělat. Než jsem petardu vyndal, tak vybuchla,“ tvrdil u plzeňského soudu.

Manžel ženě odpálil petardu v genitáliích, u soudu mu hrozí 20 let

Krimi

Manželka, která se nedlouho před incidentem od obžalovaného odstěhovala, ovšem u soudu o průběhu inkriminovaného večera vypověděla poněkud jinak. Na ubytovnu si přijela ještě pro nějaké věci. „Povídali jsme si. Dokonce jsme měli i sex. Chtěl vědět, kdy se k němu hodlám vrátit. Odpověděla jsem mu, aby na mě netlačil a že počkáme, až se všechno srovná. Pak přinesl lepenku a zeptal se, jestli si zahrajeme. Já jsem mu na to nic neřekla. Krátce nato mě praštil pěstí do spánku. Byla jsem v šoku. Strčil mi hadr do pusy a spoutal ruce za zády. Pak mě hodil na postel obličejem dolů a dovnitř strčil petardu, kterou zapálil. Potom nastal výbuch a začala mi téci krev,“ uvedla u soudu.

Podle ženy byli v České republice od vypuknutí války na Ukrajině. Žena se s obžalovaným chtěla rozvést jednak proto, že si měl psát s jinou ženou, ale také kvůli dlouhodobému domácímu násilí ze strany manžela.

Odvolací soud rovněž navýšil odškodné pro manželku obžalovaného na zhruba 640 tisíc korun. Žena žádala o 1,2 milionu korun, se zbytkem byla soudem odkázána na civilní řízení.

Za odpálenou petardu v genitáliích manželky poslal soud muže na 18 let do vězení

Krimi

Výběr článků

Načítám