Hlavní obsah

Mám těžké období. Muž řádil na policejní stanici, za pár dní jel se třemi promile

Brno

Dost času na přemýšlení nad svým chováním bude mít Jaroslav Thun, který řádil jako černá ruka na policejní stanici v Letovicích na Blanensku. V opilosti tam lál strážcům zákona, že jsou „Rakušanovo gestapo“ a že „celou stanici vystřílí“. O pár dnů později ho policisté chytili opilého při řízení vozu, nadýchal téměř tři promile. Teď ho čeká rok ve vězení.

Jaroslav Thun své jednání omlouval těžkým životním obdobím.Video: Petr Kozelka, Novinky

Článek

Na služebně skončil Thun letos v polovině února. A notně pod parou si před policisty nebral žádné servítky. „Okamžitě mi vraťte řidičák, nebo všechny vystřílím! Vystřílím celou stanici! Rakušanovo gestapo!“ vykřikoval. V jednu chvíli se pak zvedl a napřáhl rukou sevřenou v pěst proti jednomu z policistů, načež skončil spoutaný.

Ani tento výstup ho nepřivedl k rozumu, protože o pět dnů později ho policisté nachytali za volantem a muž nadýchal 2,85 promile.

Blanenský okresní soud ho za násilí proti úřední osobě a ohrožení pod vlivem návykové látky poslal na rok do vězení a k tomu mu na tři roky zakázal řídit. Muž se ale s verdiktem nesmířil a pokusil se ho zvrátit odvoláním k brněnskému krajskému soudu.

Sešlo se toho víc, ruply mi prostě nervy
Jaroslav Thun, obžalovaný

„Prodělal jsem infarkt a měl jsem nastoupit na rehabilitaci. Ten infarkt mě totálně vykolejil, lituju toho. Do toho infarktu jsem se snažil, makal jsem, sport jsem dělal. Po tom jsem si říkal, že jsem odepsaný a končím. Kdyby šel trochu nižší trest, byl bych rád,“ navrhl Thun odvolacímu soudu.

Senát v čele s Alešem Dufkem nejprve muže zasypal řadou otázek. „Víte, kolikrát jste byl soudně trestán?“ začal Dufek. „No po rozvodu jsem něco nasekal. Nevím,“ zahučel muž. „Víte, že jste ve dvojnásobné podmínce?“ ptal se soudce. Když se nedočkal pořádné odpovědi, přidal další, spíše řečnickou otázku: „To toho máte tolik, že už si to ani nepamatujete?“

Soudci pak Thunovo odvolání smetli ze stolu. „Uložený trest je spíš mírnější. Obžalovaný dostal za dva trestné činy rok vězení, hrozily mu až čtyři. Alternativní trest nebyl možný. Byl odsouzen před dvěma lety za vyhrožování se zbraní a dostal podmínku. Pak dostal ještě jednu podmínku a udělá toto,“ konstatoval Dufek.

„Sešlo se toho víc, ruply mi prostě nervy,“ pokrčil rameny Thun při odchodu ze soudní síně.

Čtrnáctkrát trestaný recidivista se opět neudržel, nožem zaútočil na majitele restaurace

Krimi

Výběr článků

Načítám