Hlavní obsah

„Mám reputaci díky násilí“. Recidivista dostal za vraždu ženy 18 let vězení

České Budějovice

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal ve středu na 18let do vězení 40letého recidivistu Aleše Šafru. Podle rozhodnutí zavraždil v noci 10. září loňského roku 44letou ženu v penzionu Pamela v Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku, předtím přepadl ženu u Vrbenských rybníků a spáchal i několik krádeží.

Aleš Šafra u Krajského soudu v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

Soudní senát se přiklonil k verzi obžaloby, podle které Šafra ženu svalil na zem a klekl jí na krk. Když křičela o pomoc, vložil jí do úst složenou podprsenku a následně jí pusu přelepil páskou. Kolem hlavy jí pak zapnul BDSM obojek. Svázal jí ruce i nohy. Nakonec jí dal na hlavu polštář a odešel. Žena se udusila.

K vraždě došlo v penzionu, kde se prodávaly drogy, a i oběť byla pod vlivem pervitinu. Šafra na ženu zaútočil po hádce kvůli pervitinu, který nakonec i s penězi a dalšími věcmi ukradl. Po vraždě utekl, následně jej zadrželi policisté.

„Všechny důkazy nasvědčují tomu, že obžalovaný nepřemýšlel o následcích svého jednání. Zanechával po sobě stopy. Dokládají to i fotografie z místa činu,“ konstatoval v odůvodnění rozsudku soudce Jaromír Hájek s tím, že obžalovaného zachytily i kamery, když z penzionu odcházel s odcizenými věcmi.

Tyhlety ženský ztratily hodnotu. Recidivista se u soudu zpovídal z vraždy v Dolním Dvořišti

Krimi

Šafrovi přitížila i jeho trestní minulost, když téměř polovinu života strávil za mřížemi. Byl odsouzený za krádeže, ale také za znásilnění.

Před vynesením rozsudku se hájil svérázným způsobem. Zdůrazňoval, že kdyby chtěl ženu zavraždit, choval by se jinak. Tvrdil, že když odcházel, ještě žila. Nepřipouštěl ani, že ženě do úst vložil podprsenku. Jeho slova děsila.

Poprvé jsem jednal v rukavičkách

„Ano, jsem zkušenej, seděl jsem několikrát na místech, jako jsou Valdice nebo Mírov. Pohyboval jsem se mezi nejhoršíma z nejhorších a ještě jsem si tam vybudoval reputaci díky násilí,“ prohlásil Šafra s tím, že se rozhodně nezříká zodpovědnosti.

Jeho řeč trvala téměř hodinu. „Vždycky jsem použil násilí, vždycky jsem ty lidi mlátil. Teď jsem poprvé jednal v rukavičkách a takhle to dopadlo. Měl jsem ji praštit a odejít,“ zdůraznil. Prý kdyby chtěl ženu zavraždit, řešil by to jinak. „Mohl jsem jí šlápnout na hlavu, naložit jí, jak jsem zvyklej. V danou chvíli jsem použil to nejmenší zlo. Snažil jsem se ji naopak zpacifikovat. Snažil jsem se ji utišit,“ argumentoval muž.

Šafra odmítal i další bod obžaloby, když podle soudu přepadl loni v září u Vrbenských rybníků na Českobudějovicku ženu a sebral jí mobilní telefon. Naopak se doznal k celé řadě krádeží.

Středoškolák obviněný z brutální vraždy v Brně potřebuje akutní psychiatrickou péči, řekla žalobkyně

Krimi

Výběr článků

Načítám