Hlavní obsah

Mám pro vás nějaké peníze, zavolal muži z Olomouce podvodník. Pak ho obral

Olomouc

Vidina nenadálého zisku připravila o obezřetnost 55letého muže z Olomouce. Když mu neznámý zatelefonoval, že pro něj má nějaké peníze, slepě plnil jeho pokyny. Podvodník pak za něj sjednal úvěr a stihl důvěřivce obrat o 178 tisíc korun. Novinkám to v pondělí sdělila policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Poškozenému volal neznámý muž s tím, že mu chce zaslat nějaké peníze,“ uvedla mluvčí s tím, že oslovený si na pokyn volajícího stáhl následně aplikaci pro vzdálený přístup. Poté mu začaly na telefon chodit SMS zprávy z jeho banky s kódy, které obratem diktoval volajícímu.

„Muže po několika odešlých platbách kontaktovala jeho banka s tím, že na jeho účtu eviduje podezřelé platby, a proto mu byl účet zablokován. Muž následně zjistil, že si na něj podvodník vzal nejprve půjčku ve výši téměř 240 tisíc a poté z jeho účtu stihl přeposlat v několika platbách 178 tisíc korun,“ konstatovala Skoupilová.

Policisté případ prověřují pro podezření z podvodu. V případě dopadení hrozí pachateli v krajním případě až pět let za mřížemi.

„Nikdy neinstalujte do počítače nebo telefonu jakékoliv programy a aplikace na žádost neznámé osoby. Nikdy nesdílejte SMS kódy s dalšími osobami. Pokud vám někdo zasílá peníze, stačí mu znát pouze vaše číslo účtu, žádné další informace nepotřebuje,“ doplnila radu na závěr policejní mluvčí.

Máte dluh u finančního úřadu, zavolal podvodník. Vystrašená žena se řídila jeho pokyny, přišla o desítky tisíc

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám