Hlavní obsah

Malého syna uložil k spánku na podlaze v kuchyni a pustil plyn. Soud mu vyměřil 14 let

Karviná

Za pokus o vraždu a obecné ohrožení poslal ve čtvrtek ostravský krajský soud na 14 let do vězení Ladislava K. z Karviné, jenž se za pomoci plynu pokusil vyhodit do povětří byt, ve kterém se nacházel se svým čtyřletým synem. K činu se doznal. Motivem jednání byla frustrace ze špatné životní situace, zásadní roli sehrál i alkohol.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Muž odsouzený za pokus o vraždu a obecné ohrožení

Článek

K nešťastné události došlo loni 26. října v pětipodlažním bytovém domě v Karviné-Mizerově. Jednačtyřicetiletý muž se rozhodl spáchat sebevraždu a zároveň vzít život svému čtyřletému synovi, se kterým sdílel společnou domácnost. A to s vědomím, že výbuchem by mohly být poškozeny i další byty a mohlo by dojít k usmrcení nebo zranění dalších lidí.

Jak stojí v obžalobě, v osudný den uložil sebe i svého syna k spánku na podlahu kuchyně a otevřel na plynovém sporáku všechny hořáky, aniž by je zapálil. „Takto nechal cíleně do prostor bytu unikat zemní plyn,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Podle vyšetřovatelů bylo velké štěstí, že sousedé unikající plyn ucítili a okamžitě zalarmovali hasiče. „Ti po svém příjezdu lokalizovali místo úniku plynu a opakovaným bušením na vstupní dveře donutili obžalovaného byt otevřít a plyn zastavili,“ dodal státní zástupce.

Výbuch plynu v domě na Brněnsku nebyla náhoda, policisté mluví o pokusu o vraždu

Krimi

Rozpadl se mu vztah a pil

V minulosti byl muž několikrát trestán za drobnou trestnou činnost. Podle obhájce byl ke svému činu veden špatnou životní situací, mimo jiné se mu rozpadl vztah a trpěl závislostí na alkoholu.

Obhájce požadoval vyměření trestu pod zákonnou hranicí, mimo jiné i proto, že obžalovaný prošel hlubokou sebereflexí a za svůj čin se omluvil sousedům. Poukázal i na to, že se muž o své dítě před spácháním činu vzorně staral, přičemž jeho matka o něj nejevila žádný zájem. Proto měl i problémy v zaměstnání, protože nebyl nikdo jiný, kdo by o malého chlapce pečoval.

Muž u soudu svého jednání litoval. „Nikdy nepochopím, co se stalo,“ řekl s pláčem. Dodal, že se bude snažit svou chybu odčinit a bude se snažit ve výkonu trestu pracovat, aby mohl svého syna finančně podporovat. „Budu doufat, že až bude velký, tak mi moji chybu odpustí,“ řekl.

Protože muž prohlásil svou vinu, trestní senát mu vyměřil trest ve výměře jeden rok pod nejnižší zákonnou hranicí. Čtrnáct let stráví ve věznici s ostrahou. „Vyhodnotili jsme jeho doznání i to, že trestný čin skončil ve stadiu pokusu,“ řekl soudce Miroslav Mucha. Soud také muži nařídil protialkoholní léčení ambulantní formou.

V bytovém domě na Přerovsku vybuchl plyn

Krimi

Se synem si zničil vztah

Nízký trest soud odůvodnil použitím nového institutu v trestním právu, kterým je prohlášení viny. „Je třeba tento institut, který významným způsobem zkracuje a zefektivňuje trestní řízení, promítnout do výše trestu. Jen tak bude mít smysl,“ dodal soudce.

Státní zástupce David Bartoš si ponechal lhůtu pro případné odvolání proti rozsudku, protože původně navrhoval přísnější trest. Podle něj je jednání obžalovaného společensky velmi nebezpečné a mohlo mít velmi tragickou dohru.

„Ohrozil na životě své sousedy, které vůbec neznal, nemá s nimi nic společného, pouze shodou náhod s nimi žil ve stejném domě. Samozřejmě je třeba říct, že obžalovaný naprosto zničil vztah se svým maličkým synem. Až si v budoucnu chlapec uvědomí, co se stalo, bude mít velký problém vztah s otcem znovu navázat, jestli se tak vůbec stane,“ řekl státní zástupce.

Při výbuchu plynu a požáru v pražských Čimicích se vážně popálila seniorka

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám