Hlavní obsah

Léta mlátil družku před dětmi. Když dostal tři roky, hrál na city, že ztratí milovanou rodinu

Brno

Nejméně pět let musela snášet výbuchy vzteku svého druha žena z Třebíčska. Bití, ponižování, nadávky, plivání, často i před dětmi. Tyran za to dostal u soudu tři roky vězení a marně se hájil, že žena přece nikdy nešla k lékaři. Když to nepomohlo, začal hrát na city a tvrdil, že když bude ve vězení, zpřetrhá to vazby mezi ním a milovanou rodinou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obžalovaný úmyslně dlouhodobě fyzicky a psychicky týral svoji družku. Říkal, že ji zabije, že ji sejme, že ji blbě trefí, zakazoval jí, aby ji v domácnosti navštěvovala její matka. Když nesouhlasila s jeho názorem, nebo neudělala, co po ní chtěl, říkal jí, že je jen otázka času, kdy ji sejme,“ popsal situaci brněnský krajský soud, jehož rozsudek mají Novinky k dispozici.

„Poškozené způsoboval přinejmenším drobná poranění na různých částech těla, bolest, strach a obavy o život a zdraví její a jejích dětí,“ dodal soud, přičemž popis všech možných útrap zabral takřka celou stranu.

Okresní soud v Třebíči muže za týrání a ohrožování výchovy dítěte poslal na tři roky do vězení. Tyranovi se za mříže ale nechtělo, a proto podal odvolání k brněnskému krajskému soudu.

Pět předchozích trestů ho nenapravilo

„Je sice pravdou, že docházelo k hádkám s družkou, se kterou žil 14 let, nešlo však o útoky fyzické, ani jednou nebyla ošetřena lékařem. Trest zcela zpřetrhá vazby mezi ním a rodinou, kterou má rád. Domnívá se, že jeho provinění není tak zásadní, aby trest musel být nepodmíněný,“ argumentoval v odvolání mužův obhájce. Dodal ještě, že svědci, kteří proti muži svědčili, jsou nevěrohodní, neboť jsou z rodiny družky.

Senát v čele s Halinou Černou ale nepřesvědčil. Podle soudu korespondují svědecké výpovědi i s dalšími důkazy, například s fotkami, které týraná žena posílala své sestře, jíž se svěřovala se svými zážitky. Černá také upozornila, že pokud žena nechodila se svými zraněními k lékaři, nic to pro posouzení věci neznamená.

„Obžalovaný má v rejstříku trestů evidováno celkem pět záznamů. Má problémy žít řádně a nedopouštět se trestné činnosti, neboť ač mu v minulosti byly ukládány tresty alternativní, tak si ponaučení z nich nebral a páchal dále úmyslnou trestnou činnost,“ dodali soudci.

Senátoři neschválili Istanbulskou úmluvu o potírání násilí na ženách

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám