Hlavní obsah

Lékař s osmi záznamy za řízení v opilosti půjde do vězení. Žádná sebereflexe, řekl soud

Naprosto žádná sebereflexe. Jedině uložení nepodmíněného trestu může společnost ochránit před jeho nezodpovědným chováním. S tímto odůvodněním rozhodl ve středu Krajský soud v Plzni, že lékař a spolumajitel zdravotnického zařízení Angiocentrum Václav Čepelák půjde za jízdu pod vlivem alkoholu do vězení.

Obžalovaný lékař před soudemVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Potvrdil tak původní rozsudek okresního soudu, který Čepeláka za ohrožení pod vlivem návykové látky poslal na čtyři měsíce za mříže a uložil mu zákaz řízení na rok a půl.

Soudy upozornily na to, že v evidenční kartě řidiče má obžalovaný osm záznamů za jízdu pod vlivem alkoholu a už třikrát byl v minulosti odsouzen za to, že v opilosti způsobil dopravní nehodu.

Policisté naposledy chytili opilého Čepeláka za volantem jeho luxusního Audi Q7 letos v únoru. „V průběhu jízdy městem kličkoval, přejížděl do protisměru, kde ohrožoval protijedoucí vozidla. Křižovatkou ulic Mikulášská a Slovanská projel na červenou. V Ukrajinské ulici zase zastavil na přechodu pro chodce,“ popisoval státní zástupce Štefan Oravec s tím, že mu policisté naměřili 1,2 promile.

Nemáte žádné výsadní postavení, řekla soudkyně lékaři. Za jízdu v opilosti ho poslala do vězení

Krimi

Podle soudu byl způsob jeho jízdy nebezpečný a ohrožující ostatní účastníky silničního provozu. „V podstatě projel celé město a jen náhodou nedošlo k dopravní nehodě,“ uvedl předseda odvolacího senátu Eduard Wipplinger.

Jak dodal, obžalovaný má evidentně problém s užíváním alkoholu, který si ale nepřipouští. „Tady naše dobrodiní v jeho prospěch končí,“ dodal Wipplinger v souvislosti s tím, že Čepelákovi doposud soudy ukládaly jen výchovné tresty.

Čepelák před soudem vinu přiznal. Podle svých slov si ale nic z jízdy nevybavuje. „Odjel jsem z domova do práce, tam jsem si vzal antidepresiva a od té doby si nic nepamatuji. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát, kam jsem jel, co jsem tam chtěl dělat,“ uvedl obžalovaný lékař.

Na otázku soudu, jak si vysvětluje alkohol, odpovídal vyhýbavě. „Vůbec nevím o tom, že bych pil. Jen to dovozuji z toho, že když jsem druhý den přišel do své ordinace, našel jsem tam otevřenou lahev vína. Od toho posledního maléru si dávám strašný pozor, abych vědomě nesedl do auta opilý. Navíc jezdím opravdu pomalu,“ pokračoval Čepelák.

Na konci své výpovědi žadonil o to, aby byl soud shovívavý. „Přijmu jakýkoliv trest, jen mě prosím neposílejte do vězení, abych mohl chodit do práce. Byl to zkrat, snažím se abstinovat a docházím na psychoterapie,“ uzavřel Čepelák.

Dochází na psychoterapie

V reakci na jeho obhajobu, že léčí lidi a vězení by mohlo znamenat ukončení péče pro 1200 pacientů, okresní soud řekl, že nemá žádné výsadní postavení.

„Dokážu si představit, že uložený trest bude mít dopad do profesní stránky obžalovaného. Je ale obviněný jako každý jiný člověk. Má stejné postavení před soudem jako třeba bezdomovec,“ vysvětlila předsedkyně senátu Lenka Prýcová.

Obhájce lékaře Zdeněk Vlček se snažil odvolací soud přesvědčit, aby jeho klienta nechal na svobodě. „Vlastní hrozba skutečného výkonu trestu bude pro něj dostatečnou výchovnou lekcí, aby se v budoucnu tohoto kriminálního a závažného jednání vyvaroval. Plně abstinuje a dochází na psychoterapie,“ prohlásil Vlček.

Jízdu v opilosti a bez řidičáku sváděl na stres. Lékaře z Tachovska čeká 9 měsíců vězení

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám