Hlavní obsah

Lékař řídil opilý, soud ho poslal do vězení. Měl už osm záznamů

Plzeň

V evidenční kartě řidiče má osm záznamů za jízdu pod vlivem alkoholu. Už třikrát byl v minulosti odsouzen, že v opilosti způsobil dopravní nehodu. Přesto se lékař a spolumajitel zdravotnického zařízení Angiocentrum v Plzni Václav Čepelák nepoučil a soud ho poslal do vězení.

Obžalovaný Lékař před Okresním soudem Plzeň-městoVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Plzeňský okresní soud ho za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky ve středu poslal na čtyři měsíce za mříže a dále mu zakázal na rok a půl řídit. „Jiný než nepodmíněný trest nepřicházel v úvahu,“ řekla předsedkyně senátu Lenka Prýcová.

V reakci na jeho obhajobu, že léčí lidi a vězení by mohlo znamenat ukončení péče pro 1200 pacientů, soudkyně řekla, že nemá žádné výsadní postavení. „Dokáži si představit, že uložený trest bude mít dopad do profesní stránky obžalovaného. Je ale obviněný jako každý jiný člověk. Má stejné postavení před soudem jako třeba bezdomovec,“ vysvětlila Prýcová.

Policisté chytili opilého Čepeláka za volantem jeho luxusního Audi Q7 letos v únoru. „V průběhu jízdy městem kličkoval, přejížděl do protisměru, kde ohrožoval protijedoucí vozidla. Křižovatkou ulic Mikulášská a Slovanská projel na červenou. V Ukrajinské ulici zase zastavil na přechodu pro chodce,“ popisoval státní zástupce Štefan Oravec s tím, že mu policisté naměřili 1,2 promile.

Lékař, který opilý posílal pacienta za Mengelem, dostal pokutu 50 tisíc

Krimi

Sám Čepelák před soudem vinu přiznal. Podle svých slov si ale nic z jízdy nevybavuje. „Odjel jsem z domova do práce, tam jsem si vzal antidepresiva a od té doby si nic nepamatuji. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát, kam jsem jel, co jsem tam chtěl dělat,“ uvedl obžalovaný lékař.

Na otázku soudu, jak si vysvětluje alkohol, odpovídal vyhýbavě. „Vůbec nevím o tom, že bych pil. Jen to dovozuji z toho, že když jsem druhý den přišel do své ordinace, našel jsem tam otevřenou láhev vína. Od toho posledního maléru si dávám strašný pozor, abych vědomě nesedl do auta opilý. Navíc jezdím opravdu pomalu,“ pokračoval Čepelák.

Na konci své výpovědi žadonil o to, aby byl soud shovívavý. „Přijmu jakýkoliv trest, jen mě prosím neposílejte do vězení, abych mohl chodit do práce. Byl to zkrat, snažím se abstinovat a  docházím na psychoterapie,“ uzavřel Čepelák.

Jako lékař by měl jít lidem příkladem

Soud ale na jeho sliby neslyšel. „Je jasné, že nikdo nechce do vězení. Obžalovaný se ale dopustil trestné činnosti v době podmíněného odsouzení, kdy v opilosti způsobil nehodu, při které došlo k vážnému zranění jednoho z účastníků. Navíc jeho opilecká jízda skoro přes celé město byla velmi nebezpečná a jen díky velké štěstěně se nikomu nic nestalo,“ zdůvodnila verdikt Prýcová.

Upozornila také na to, že obžalovaný má evidentně problém s alkoholem, který zřejmě nevnímá a neřeší ho. „Jako lékař by měl jít ostatním lidem příkladem,“ uzavřela soudkyně.

Verdikt není pravomocný, Čepelák se chce vyjádřit k případnému odvolání po obdržení písemné podoby rozsudku.

Dětského lékaře z Tachovska poslal soud do vězení. Čeká ho i protialkoholní léčba

Krimi

Výběr článků

Načítám