Hlavní obsah

Kyberšmejd, který obral lidi o statisíce, se dohodl na trestu

Ostrava

Osm let si pobude za mřížemi Yauheni Klimau (25) z Běloruska, který coby tzv. kyberšmejd vylákal z 35 lidí 1,857 milionu korun. Na výši trestu se v rámci dohody o vině a trestu dohodl se státním zastupitelstvím, jejich úmluvu ve čtvrtek posvětil i Krajský soud v Ostravě.

Soud s kyberšmejdemVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

Ačkoli je dohoda platná, rozsudek o dohodě není pravomocný, Klimau si totiž ponechal lhůtu na odvolání.

„Dohoda byla schválena ve znění, ve kterém byla uzavřena, a proti ní ani není přípustný opravný prostředek. Pan Klimau se může odvolat pouze co do výroku o náhradě škody, což na zařazení do věznice a výši trestu nemá naprosto žádný vliv,“ řekl státní zástupce Jaroslav Jurka.

Až do soudní síně přivedl mladého Bělorusa phishing, což jsou e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. „Byl členem organizované zločinecké skupiny, která se zaměřovala na reverzní inzertní podvody, kdy prostřednictvím phishingových e-mailů nabízeli klientům například mobilních aplikací typu Vinted nebo Zásilkovna nějaké služby,“ popsal Jurka.

„Balíček nemohl být doručen.“ Česko bombardují podvodné SMS

Bezpečnost
Foto: Pavel Karban

Bělorus Yauheni Klimau odcházel od Krajského soudu v Ostravě s úsměvem. Soud mu schválil dohodu o vině a trestu, na které se dohodl se státním zastupitelstvím

Když na podvodný e-mail člověk zareagoval, dostal se díky falešnému odkazu na platební bránu. „A jakmile zadal platební údaje, tak ty byly zneužity organizovaným gangem k provedení neoprávněných platebních operací prostřednictvím platebních karet nebo mobilního bankovnictví,“ vysvětlil státní zástupce.

Gang, který operoval nejen na území Česka, ale také na Ukrajině i v jiných státech, se tak dostal k základním údajům o bankovních účtech a bankovní identitě poškozených.

„Pachatelé poté platební karty převedli do digitální podoby a díky tomu vybírali na různých místech v Evropě peníze z účtů poškozených,“ doplnil Jurka. Klimau a spol. obrali lidi o 1,857 milionu, a o dalších 739 tisíc se je pokusili připravit.

Žena dělala hloupou a nahrála si hovor s kyberšmejdem

Krimi

Klimau u soudu takřka nemluvil, odpovídal jen na otázky soudu slovy ano nebo rozumím. Lidi obíral o peníze zejména v Praze, a to od listopadu 2021 do poloviny března 2022. Policie jej zadržela krátce poté, co vybral peníze z bankomatu.

„Nejprve byl výběrčím a následně i řídil další osoby, které jeho prostřednictvím získávaly údaje k tomu, aby mohly také z těch bankomatů vybírat,“ nastínil Jurka.

Další členy organizované skupiny se kriminalistům nepodařilo vypátrat, protože se osobně neznali a komunikovali mezi sebou pouze prostřednictvím sociální sítě Telegram.

„Skupina byla organizovaná tak, že vyšší stupně v její hierarchii dostávaly podíl z výnosu z trestné činnosti prostřednictvím kryptoměn, zatímco pachatelé na nižší úrovni jim přeposílali peníze prostřednictvím bitcoinmatů,“ objasnil státní zástupce.

Kromě osmiletého pobytu ve vězení musí Klimau podle dohody uhradit poškozeným škodu a po vypršení trestu bude na čtyři roky vyhoštěn z Česka. „Doporučuji vám oslovit každého z poškozených a domluvit se s nimi na náhradě škody,“ apeloval na obžalovaného předseda soudu Roman Pokorný, který do nástupu trestu ponechal cizince ve vazbě. Důvodem byla obava, že by Klimau mohl odjet do Běloruska či do jiné země a vyhýbat se nástupu trestu.

Vybílí lidem účet. Kyberšmejdi to v Česku zkoušejí přes pojišťovny

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám