Hlavní obsah

Kvůli sporu o výpověď shodil u soudu starostu ze schodů, dostal podmínku

Brno

Nervy na uzdě neudržel po soudu ohledně výpovědi z práce zaměstnanec jednoho z jihočeských měst. Po konci procesu totiž přímo v soudní budově shodil ze schodů starostu, který ve sporu město reprezentoval. Vyfasoval za to podmínku, proti které neúspěšně bojoval až u Ústavního soudu s tvrzením, že to na něj starosta narafičil.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo v září 2021 přímo v budově českobudějovického krajského soudu. Poté, co se muž dozvěděl, že byl ve sporu neúspěšný a navíc bude muset uhradit soudní náklady ve výši téměř 40 tisíc korun, vrazil na schodech do starosty města, jeho název soud anonymizoval. Muž zavrávoral, upadl a udeřil se hlavou o schod. Utrpěl při tom otřes mozku, zhmoždění hlavy a podvrtnutí krční páteře.

Okresní a pak krajský soud útočníka potrestaly za ublížení na zdraví sedmiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na rok a půl. Muž se s trestem odmítl smířit a s tvrzením, že se ničeho nedopustil, hledal zastání u Nejvyššího soudu s tím, že vše bylo jen zinscenované divadlo.

Nemá smysl, aby soud již počtvrté vysvětloval, v čem se ve své argumentaci stěžovatel mýlí
Zdeněk Kühn, ústavní soudce

Nejvyšší soud ale jeho argumenty nevyslyšel. „Nelze odmítnout motivaci k napadení poškozeného, který odmítal návrat obviněného do zaměstnání a ztělesňoval jako starosta města stranu ve sporu vítěznou, nadto oprávněnou požadovat náklady řízení,“ uvedli soudci.

Expolicista znásilnil matku a zavraždil sousedku, zastání u Ústavního soudu hledal marně

Krimi

Ty nepřesvědčil ani znalecký posudek z biomechaniky, kterým se obžalovaný oháněl a jenž operoval s tím, že k pádu došlo vlivem nestability chůze, ztráty rovnováhy nebo škobrtnutí na schodech. „Poškozený označil za primární důvod svého pádu strčení ze strany obviněného, které teprve vedlo k tomu, že ztratil stabilitu a spadl ze schodů,“ připomněli soudci.

Ani neúspěch u Nejvyššího soudu muže nezastavil a podal stížnost k Ústavnímu soudu. „I v ústavní stížnosti argumentuje podobně jako před trestními soudy. Nedbá kompetence Ústavního soudu, který zjevně vnímá jen jako „čtvrtou“ instanci soudního přezkumu. Proto nemá smysl, aby soud již počtvrté vysvětloval, v čem se ve své argumentaci stěžovatel mýlí,“ smetl ze stolu stížnost senát se soudcem zpravodajem Zdeňkem Kühnem.

Při nehodě přišla o dvě vnoučata a snachu. Babičky se v boji o odškodnění zastal ÚS

Krimi

Výběr článků

Načítám