Hlavní obsah

Kvůli Pražskému půlmaratonu byl vyhlášen traumaplán, záchranáři ošetřují desítky lidí

Aktualizováno

Kvůli velkému počtu kolapsových stavů musela v sobotu pražská záchranná služba vyhlásit v souvislosti s Pražským půlmaratonem traumaplán. Ten se vyhlašuje v případě, že je počet zraněných osob větší než deset. Po zhruba dvou hodinách byl ukončen.

Foto: ZZS HMP

Modul hromadného neštěstí Golem byl připravený v Holešovicích.

Článek

„Máme vyhlášený traumaplán, informace jsou zatím nejasné. Bylo to ale v souvislosti s kolapsovými stavy na půlmaratonu,“ řekl Novinkám mluvčí pražské záchranné služby Karel Kirs.

Mluvčí dodal, že přesný počet zraněných osob zatím nemá k dispozici, uvedl pouze, že jde o větší počet lidí. Ti mají mít obtíže spojené s mírou fyzické náročnosti závodu. „Záchranáři doposud poskytli péči vyšším desítkám pacientů, přičemž převažují kolapsové stavy,“ dodali na síti X.

Traumaplán záchranná služba v 15:20 ukončila.

V Praze dnes teploty přesahují 20 stupňů Celsia, běžci si na neobvyklé vedro stěžovali. „Extrémní vedro, asi od devátého kilometru bych to nejradši vzdal,“ uvedl jeden z běžců na sociální síti. Dodal, že v cíli neměl daleko k omdlení.

Záchranná služba na akci nasadila modul hromadného neštěstí Golem a stabilní tým 17 zdravotníků. Přítomný byl i lékař s vozidlem. Podél celé trati maratonu rozmístila tři sanitky s posádkami.

Pražský půlmaraton se běžel v sobotu ráno, účastnilo se ho 15 500 běžců z celkem 115 zemí. Šlo o 24. ročník. První závodník doběhl pět minut po půl jedenácté.

Sedm těžce zraněných po vážné nehodě čtyř aut na Benešovsku

Krimi

Výběr článků

Načítám