Hlavní obsah

Kvůli pervitinu umlátil známou železnou tyčí. Soud mu potvrdil 22 let

Za brutální umlácení své známé kvůli drogám bude pykat padesátiletý recidivista Bartolomej Horváth dvaadvacet let. Výjimečný trest mu v úterý potvrdil pražský vrchní soud, když zamítl jeho odvolání proti výši trestu. Horváth čin nepopíral, trest mu ale přišel nepřiměřeně vysoký. Dubnový verdikt plzeňského soudu je tak pravomocný.

Bartolomej Horváth přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

Článek

„Výjimečný trest ve výši dvaadvaceti let je sice trestem přísným, nikoliv však trestem nezákonným či nepřiměřeným,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka, který připomněl, že podle znalců je Horváthova resocializace velkou měrou ztížená, spíše až vyloučená.

V odvolání se muž snažil soud přesvědčit k uložení mírnějšího trestu, neboť trest mu přišel nepřiměřeně přísný, nevýchovný a neúčelný. Plzeňský soud podle něj také při ukládání trestu dostatečně nezohlednil dosavadní způsob života poškozené.

Prostřednictvím svého obhájce argumentoval Horváth tím, že od samého počátku spolupracoval a k činu se přiznal. Navíc vražda podle něj nebyla plánovaná a vyplynula ze situace. „Nesouhlasím s tím, že by to bylo kvůli získání finančních prostředků. Kdyby to tak bylo, vzal bych jí řetízky, prstýnky, co měla na sobě,“ prohlásil v úterý Horváth. „Sám se vůbec nelituju, nechtěl jsem to udělat. Nejsem vrah,“ dodal.

Recidivista ze Sokolova rozbil ženě kvůli drogám hlavu nunčakem. Dostal 22 let

Krimi

Horváth loni v únoru v Novém Sedle na Sokolovsku navštívil svou známou a chtěl od ní pervitin. Jenže neměl peníze a jeho dealerka mu odmítla dát na dluh. Na to obžalovaný reagoval tak, že ji přetáhl minimálně pětkrát kovovou tyčí přes hlavu. Tělo pak zakryl peřinou, ženě ukradl telefon a pervitin a odešel. Tělo zavražděné našel o několik hodin později její přítel.

Horváth se k činu přiznal a se státním zástupcem původně uzavřel dohodu o vině a trestu. Tu ale plzeňský soud nepřijal, neboť mu navržený a dohodnutý trest ve výši osmnácti let přišel příliš mírný. Po provedeném dokazování vůči výši trestu pak soud Horváthovi vyměřil trest výjimečný, o čtyři roky vyšší.

Pozůstalým Horváth musí také zaplatit celkem přes čtyři miliony odškodného.

Pro pár tisíc málem uškrtil seniorku

Horváth přitom není žádný beránek, v minulosti byl osmkrát souzen, z toho jednou za pokus o vraždu. V roce 2002 ho soud poslal na 14 let za mříže za pokus o vraždu důchodkyně, kterou znal a která finančně vypomáhala jeho tehdejší družce.

Ženě se vetřel do bytu a začal ji škrtit. Když seniorka předstírala smrt, aby si zachránila život, ukradl jí z bytu osm tisíc korun a odešel. Žena nato zavolala policii, která Horvátha za chvilku zadržela v nedalekém baru, kde hrál automaty.

Muže na Sokolovsku obvinili z vraždy, ženu umlátil kvůli drogám

Krimi

Výběr článků

Načítám