Hlavní obsah

Kurýrka v Mostě zinscenovala krádež peněz z vozu. Kumpánům nechala otevřené okénko

Most

Fingovanou krádež, do které bylo zapojeno pět lidí z Mostu, odhalili chomutovští policisté. Hlavní roli sehráli 28letá řidička kurýrního vozidla a její 21letý přítel, kteří k spoluúčasti přiměli další tři muže. Po falešném vloupání do služebního vozu se pokusili ukrýt v Německu. Nakonec se ale na sever Čech vrátili a sami se přihlásili na policii.

Foto: Policie ČR

Foto z ohledání dodávky

Článek

Žena, která pracovala jako řidička kurýrního vozidla přepravní společnosti, oznámila koncem srpna na linku 158 vloupání do služebního dodávkového vozu. Podle ní se vše mělo odehrát tak, že zaparkovala poblíž centra Chomutova a šla doplnit boxy určené pro zásilky.

„Po návratu k vozidlu prý zjistila, že má poškozené okénko u řidiče a chybí jí batoh, který byl položený na sedadle. V něm měla „kasírku“ s hotovostí téměř 250 tisíc korun. Jednalo se o peníze, jež vybrala za dobírky a v ten den je měla odevzdávat,“ uvedla policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Chomutovští policisté se ihned oznámeným vloupáním začali zabývat, zajištovali stopy a získali množství poznatků, a to i ve spolupráci s městskými strážníky. Po vyhodnocení informací bylo kriminalistům již během několika hodin jasné, že se vše odehrálo trochu jinak, než jak tvrdila oznamovatelka.

Zdrogovaný muž v Praze odjel kurýrovi s autem. Zastavila ho až policejní střelba

Krimi
Foto: Policie ČR

Foto z ohledání dodávky

„Operativním šetřením se jim podařilo zjistit, že vloupání do služebního vozidla mělo být zinscenováno dotyčnou řidičkou a pod příslibem odměny ze získaných peněz se do akce zapojilo několik dalších osob,“ poznamenala mluvčí.

Vše bylo zorganizováno tak, že žena v domluveném čase zaparkovala auto na předem smluveném místě v Chomutově a záměrně nechala stažené okénko. Na místo pak podle dohody přijeli čtyři muži. Dva z nich pak šli k zaparkované dodávce a díky pootevřenému okénku vytáhli z auta batoh s penězi.

Nakonec se sami přihlásili

„Aby vše vypadalo jako vloupání neznámého zloděje, pokusili se rozbít okénko. To se jim ale nepodařilo, a tak místo rychle opustili i s tučným lupem. Pak nasedli zpět ke svým komplicům do auta, kde pak 21letý muž z odcizených peněz vyplatil své spolupracovníky a zbytek si ponechal pro sebe a svou přítelkyni.

Policistům se po krádeži podařilo rychle zjistit totožnost všech podezřelých ze sehrané krádeže. Některé z nich i rychle zadrželi. Po dvou hlavních aktérech museli vyhlásit celostátní pátrání, protože se rozhodli ukrýt se před policií v Německu. Nakonec se ale přestali skrývat, vrátili se do Čech a policii se sami přihlásili.

„Vyšetřovatel obvinil 28letou ženu, jejího o sedm let mladšího přítele a jejich dva společníky, ve věku 25 a 45 let, ze spáchání zločinu zpronevěry. Jako členům organizované skupiny jim u soudu za zinscenovanou krádež hrozí tresty odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let. Jednání teprve 16letého mladíka z Mostu řeší s ohledem na jeho bydliště mostečtí kriminalisté,“ upřesnila Glogovská.

Loupež na benzínce v Praze byla fingovaná, jedna z komplicek si koupila motorku

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám