Hlavní obsah

Koupila dům s jinými stropy, než uváděl prodejce. Chtěla po něm opravu, ale soud mu vyšel vstříc

Brno

Na těžko řešitelný problém narazila žena, která koupila na Hodonínsku postarší dům s pozemkem. Prodejce totiž tvrdil, že v domě jsou keramické stropy, po koupi ale majitelka přišla na to, že stropy jsou dřevěné, a navíc ve špatném stavu. Žena chtěla proplatit plné náklady na opravu po prodejci, ten ale uspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Foto: Envato Elements

ilustrační foto

Článek

Žena dala za nemovitost tři miliony korun, oprava stropů ji stála 800 tisíc. S prodejcem se začala soudit s tím, aby opravu zaplatil v rámci slevy z kupní ceny. Justice dala ženě za pravdu, prodejce se ale obrátil na Nejvyšší soud a ten pro změnu vyslyšel jeho argumenty. Podle verdiktu totiž nemůže být sleva z kupní ceny pouze prostým určením částky odpovídající výši nákladů na opravu.

Nejprve ženě vyhověl Okresní soud v Hodoníně. Pokud podle něj totiž prodávající ženu ujišťoval, že v domě jsou keramické stropy, ta mohla důvodně předpokládat, že tam skutečně jsou.

„Nadto bylo při následném statickém průzkumu zjištěno, nejen že stropy jsou trámové dřevěné, ale navíc jsou z trámů, které nevyhovovaly normám v době jejich instalace, natož normám dnešním, a je nutná jejich výměna,“ popsal soud, jehož závěry potvrdil i brněnský krajský soud.

Koupil byt a začali po něm vymáhat dluh předchozího vlastníka. Zaplatil, a to byla chyba

Finance

Prodávající se pak obrátil na Nejvyšší soud a tvrdil, že částka je příliš vysoká a rozhodnutí soudů se vymyká praxi. Upozornil, že prodával 80 let starý dům na hranici životnosti určený k rekonstrukci a proplacením plné opravy by tak kupující získala lepší plnění, než bylo ve smlouvě. Připomněl, že sleva by tak byla ve výši 58 procent ceny domu, neboť celá kupní cena zahrnovala i pozemek v hodnotě 1,6 milionu korun.

Senát Nejvyššího soudu v čele s Jiřím Němcem takové argumentaci přitakal. Při určení slevy totiž podle verdiktu nejde jen mechanicky určit rozdíl v ceně věci bez vady a náklady na opravu, stejně jako nelze takto určovat slevu u pořízení nové věci, u níž je předpoklad dlouhé životnosti.

„Poskytnutím slevy odpovídající nákladům na opravu by nedošlo pouze k vyrovnání ekvivalence plnění, ale kupujícímu by se dostalo plnění již nad rámec předpokládaný smlouvou,“ konstatovali soudci. Případ se tak vrací na samý začátek.

Koupil mírně ojetý Mercedes, auto ale bylo stočené o 400 tisíc kilometrů. Soudy se neshodly, co s tím

Krimi

Výběr článků

Načítám