Hlavní obsah

Konec na jevišti není hrozbou duševního násilí. Hercům nepřísluší speciální zacházení, rozhodl soud

Brno

Možnost být na scéně je pro herce mnohdy životním zájmem, a pokud čelí hrozbě, že na prkna znamenající svět nebudou moci, je potřeba se na to dívat jako na hrozbu duševním násilím. Tak odůvodnil soud neplatnost výpovědi pro dvě herečky, spor ovšem doputoval až k Nejvyššímu soudu a ten rezolutně odmítl přistupovat k hercům odlišně od jiných profesí.

Foto: Nejvyšší soud

Budova Nejvyššího soudu ČR

Článek

S uherskohradišťským divadlem se začaly soudit dvě herečky poté, co v roce 2021 musely soubor opustit. Byly pozvány na tzv. umělecký pohovor, kde ale bez předchozího upozornění dostaly k podepsání dohodu o rozvázání pracovního poměru pro nadbytečnost.

Vedení divadla prý na ně činilo nátlak, že pokud okamžitě nepodepíší, nebude jim umožněno ani dohrát jejich role v nazkoušených inscenacích v rámci licenčních smluv.

Není namístě závěr, že by k právnímu jednání byly žalobkyně přinuceny hrozbou duševního násilí
Nejvyšší soud

Místní okresní soud jejich žalobě vyhověl s tím, že jednání divadla bylo v rozporu s dobrými mravy a k podepsání dohody došlo v tísni. Odvolací zlínský krajský soud měl na podstatu věci stejný názor, jen chybu viděl v něčem jiném. Postup divadla totiž označil za psychický nátlak v podobě hrozby duševního násilí.

Tisíc dní za mřížemi neprávem. Expolicista se soudí se státem o miliony

Krimi

„Zaměstnání herce si vybírají osoby, které primárně chtějí realizovat své umělecké zájmy, jež jsou mnohdy jejich životní náplní a životním zájmem. Ztráta zaměstnání tak přináší vedle ztráty příjmu většinou další, pro žalobkyně zjevně daleko tíživější následek v podobě ztráty možnosti se umělecky realizovat v této umělecké činnosti. Tyto skutečnosti vytvářely na osoby žalobkyň větší tlak, než by tomu bylo při jednání o ukončení obvyklého pracovního poměru,“ konstatoval soud.

NS: Herectví není zas tak specifické

Divadlo takový přístup napadlo dovoláním k Nejvyššímu soudu a upozornilo mimo jiné na nepřípustnou pozitivní diskriminaci herecké profese a připomnělo, že herečky po podpisu už stejně neměly zájem se scénou dál spolupracovat.

Senát v čele s Jiřím Doležílkem pak hereckému povolání odmítl přiznat zvláštní zacházení, předchozí verdikty soudů zrušil a sám rozhodl tak, že výpověď platí.

„Nelze souhlasit s přístupem odvolacího soudu, že by v posuzované věci takovou roli hrála specifika herecké profese. Skutečnost, že umělecká realizace na základě přislíbené licenční smlouvy, a na druhé straně ztráta této realizace, by byla pouze omezená, musela být oběma žalobkyním zřejmá už při předložení rozpisu rolí,“ uvedl soud.

„Hrozící nebezpečí nebylo tedy v posuzovaném případě natolik intenzivní, aby bylo způsobilé vyvolat důvodnou obavu žalobkyň, bez níž by žalobkyně dohodu o rozvázání pracovního poměru neuzavřely. Není proto namístě závěr, že by k právnímu jednání byly žalobkyně přinuceny hrozbou duševního násilí,“ zakončil Nejvyšší soud.

Vláda schválila delší zkušební dobu v zaměstnání a zkrácení výpovědní doby

Ekonomika

Výběr článků

Načítám