Hlavní obsah

Komoda mu zůstala a ještě přišel o 150 tisíc. Muž z Olomoucka sedl na lep podvodníkovi

Olomouc

O bezmála 150 tisíc korun přišel osmačtyřicetiletý muž z Olomoucka, který chtěl prodat nepotřebnou komodu. Ze zájemce, který se mu ozval, se vyklubal podvodník. Novinky o případu ve středu informovala policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Se svým příběhem se muž v úterý svěřil olomouckým kriminalistům. „Nabízel prostřednictvím jednoho inzertního portálu k prodeji komodu. Na inzerát zareagovala osoba, která nabídla, že dopravu zajistí prostřednictvím kurýra Balíkovny. S touto nabídkou prodávající souhlasil,“ uvedla mluvčí.

Zájemce o koupi podle ní následně poškozenému zaslal odkaz s podvrženými stránkami, které se tvářily jako ty Balíkovny. Na těchto stránkách se muž přihlásil do svého internetového bankovnictví a provedl potvrzení přes smart klíč. Proč přesně to dělal, když platit měl kupující, policie neupřesnila.

„Poté si však (poškozený) všiml, že peníze za komodu neobdržel, ale naopak z jeho účtu odešlo několik plateb v celkové výši 149 tisíc korun,“ konstatovala Skoupilová.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli hrozí v případě dopadení tři až osm let vězení.

„Apelujeme na občany, kteří prodávají zboží na inzertních či obdobných portálech, aby nikdy nereagovali na přijaté neznámé odkazy a už vůbec do nich nezadávali údaje ke své platební kartě nebo internetovému bankovnictví. Ve většině případů se jedná o podvržené odkazy,“ přidala radu na závěr policejní mluvčí.

Šmejdi znovu na scéně. Servisní technička obrala seniorku o desítky tisíc

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám