Hlavní obsah

Kolem muže ležícího v Brně ve vjezdu do garáže prošly desítky lidí, pak ho přejelo auto

Brno

Bezdomovce, který si v Brně lehl do vjezdu do podzemní garáže, přejelo auto, které tam z ulice zajíždělo. Jeho řidič muže podle všeho vůbec neviděl. Tragédii z poloviny září přitom mohly zabránit desítky procházejících lidí, ti ale kolem bezdomovce prošli bez zájmu, zjistily Novinky. Řidiči nyní hrozí stíhání pro usmrcení z nedbalosti.

Foto: Novinky

Okolo muže ležícího v garážovém vjezdu prošly bez zájmu desítky lidí.

Článek

Ze záznamů bezpečnostní kamery z vjezdu, s nímž se Novinky seznámily, plyne, že za necelou půlhodinu prošlo kolem ležícího muže 51 lidí, další desítky lidí pak mohly projít okolo po chodníku. U spícího muže se zastavil jeden jediný chodec.

Řidičův advokát Martin Klimo upozornil, že kdokoli z procházejících mohl bezdomovci zachránit život.

„Pokud bude ležet v parku na lavičce, asi mu tam nic moc nehrozí. Ale pokud leží ve vjezdu do garáže, navíc v místě, kde se vjezd svažuje dolů, musí být jasné, že nakonec tudy pojede auto a přejede ho, protože řidič ho přes kapotu nebude vidět. Stačilo, aby někdo vzal reklamní ceduli, která stála hned vedle, a posunul ji do vjezdu,“ zamyslel se Klimo.

Bezdomovec dupl stařence v trolejbusu do obličeje. Pohrdala mnou, hájil se. Dostal pět let

Krimi

Dvakrát ho kontrolovali strážníci

Osudnou sobotu se muž bez domova jako obvykle poflakoval na brněnské Palackého třídě v Brně. Nakonec se před deštěm schoval v pasáži k několika obchodům hned vedle vjezdu do podzemní garáže. Tam jej podle zjištění Novinek našla hlídka strážníků.

„Orientoval se, o nic nežádal a řekl, že se pouze schovává před deštěm. Strážníci mu tedy jen vysvětlili, že by neměl bránit pěším v průchodu. Slíbil, že odejde na vhodnější místo,“ řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

O dvě hodiny později, těsně před jeho smrtí, s ním strážníci mluvili znovu. „Jeho chování nenasvědčovalo tomu, že by byl opilý nebo pod vlivem drog, a tak neměli oprávnění nechat ho převézt na záchytnou stanici. Neporušil ani žádné jiné zákony nebo vyhlášky, takže zásahem proti němu by strážníci překročili své pravomoci,“ vysvětlil Ghanem.

Ve vjezdu ležel půl hodiny

Krátce poté, v 9:17, si muž lehl do garážového vjezdu a postupně se sesunul asi metr od vjezdu. Na kamerových záznamech je vidět, jak jej lidé bez zájmu míjejí, jedna žena si dokonce přímo u něj rovná nákup do tašky a pak odchází.

V 9:44 vjelo do garáže auto a muže na místě zabilo. Ze záznamu je zřejmé, že řidič vůbec netušil, že někoho přejel. Upozornila ho na to až žena, která vše viděla. Řidič se ženou pak bezmocně pobíhali okolo vozu. Jejich počínání se zájmem sledoval starší muž, který poté v klidu odešel, aniž zavolal záchranku či policii.

Smutnou tečkou za případem pak byl fakt, že policii se dlouho nedařilo sehnat lékaře, který by byl ochoten mrtvého ohledat. „Cestou do operačního střediska jsme vyžádali koronera v 10:30 hodin, na místo dorazila lékařka v 12:30 hodin,“ řekla Petra Ledabylová z jihomoravského krajského policejního ředitelství.

„Obecně bychom kratší dojezdy koronerů k případům uvítali, rozumíme však zároveň tomu, že někdy se sejde hned několik událostí, ke kterým musí vyjíždět. Prioritou je vždy co nejrychleji řešit ohledání mrtvého na železnici nebo dálnici, kde je naším cílem co nejrychlejší obnovení dopravy,“ dodala Ledabylová.

Opel u Mikulova přejel do protisměru a srazil se s volkswagenem, jeho řidič zemřel

Krimi

Výběr článků

Načítám