Hlavní obsah

Kladivem napadl svého známého a pak se vrhl na hosty v hospodě. Dostal šest let

Zednickým kladivem zaútočil loni v květnu Milan Bělčák na svého známého na ulici ve Štětí na Litoměřicku. Stejnou zbraní poté napadl i štamgasty v místní hospodě, několik z nich zranil. Ústecký krajský soud ho v úterý za pokus o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví poslal na šest let do vězení. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal. Stání zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Obžalovaného Bělčáka přivedli do soudní síně dozorci vězeňské službyVideo: Karel Otcovský, Novinky

Článek

Soudní senát v čele s předsedkyní Kamilou Krejcarovou neuvěřil při rozhodování o vině a trestu v minulosti několikrát trestanému šestačtyřicetiletému muži a jeho obhajobě, že kladivem nechtěl nikomu ublížit. Trest, který si obžalovaný odpyká ve věznici s ostrahou, uložil na spodní hranici sazby, která je stanovená od 5 do 12 let.

Trest je podle ní přiměřený k tomu, že se Bělčák k činu částečně přiznal a že svým jednáním nezpůsobil nikomu vážné zranění. Při zdůvodnění verdiktu zároveň několikrát zopakovala, že k zranění napadených osob, které by je v krajním případě mohla ohrozit na životě, nedošlo jen shodou šťastných okolností.

K vážným zraněním nedošlo jen shodou okolností

Obžalovaný popíjel loni 22. května na břehu Labe s partou bezdomovců. Společně kouřili marihuanu a opékali špekáčky. Grilovací party skončila v okamžiku, kdy se její účastníci pohádali a poprali kvůli chybějícímu masu.

Bělčák se šel poté uklidnit do hospody, kde podle svých slov pil pivo, které prokládal vodkou.

„Najednou jsem dostal půllitrem do hlavy. Začali jsme se rvát, číšník nás musel roztrhnout,“ vypověděl obžalovaný při dubnovém zahájení procesu. Napadnout ho měl jeden z aktérů sporu a rvačky u vody.

Bělčák se rozhodl, že se pomstí. Došel si do ubytovny pro zednické kladivo, které používal coby stavební dělník, a vydal se do města vyhledat muže, který ho napadl. Když ho objevil na schodech na náměstí, kde s partou mladých lidí popíjel další alkohol, přistoupil podle svědků k němu zezadu, vytasil kladivo a praštil ho do hlavy.

Po výstupu na Kleť si dal pár piv. Pak začal napadat turisty

Krimi

Poškozený pak začal před agresorem utíkat, honili se po náměstí. Když ho Bělčák dostihl, začal ho údajně kladivem mlátit. Obžalovaný uštědřil podle obžaloby kladivem vážícím 920 gramů svému známému údery do hlavy, trupu a ruky. Mimo jiné mu zlomil nos, což si vyžádalo ošetření v nemocnici.

Bělčák poté z místa činu odešel do nedaleké restaurace, kde podle obžaloby napadl další lidi. „Vstoupil dovnitř se slovy: ‚Tak kdo má se mnou ještě problém?‘ Než jsem se stačil vzpamatovat, trefil mě kladivem pod oko. Nevěděl jsem, co bude dál, tak jsem raději utekl,“ vypověděl dnes u soudu svědek, který své zranění popsal jako lehké a nevyhledal s ním lékařskou pomoc.

Bělčák podle žalobce Vladimíra Jana nikomu z napadených hostů nezpůsobil kladivem vážnější zranění. „Byla to však spíše náhoda a štěstí,“ řekl v závěrečné řeči Jan, který pro obžalovaného navrhl sedmiletý trest vězení.

Obhájce naopak žádal pro svého klienta překvalifikování činu na ublížení na zdraví a trest dva roky. Bělčák si podle něj došel pro kladivo na obranu před fyzicky zdatnějším soupeřem, který ho před tím již napadl půllitrem.

Kladivem se prý chtěl jen bránit

Soudkyně dnes připustila, že dokazování činů obžalovaného bylo složité, protože všichni svědci událostí byli tehdy více či méně pod vlivem alkoholu a vzpomínky se jim často pletly.

Bělčák během závěrečné řeči zopakoval, že kladivo použil jen jednou, když jím na náměstí praštil známého do ramene. „Kdybych ho udeřil do hlavy, tak už tady není,“ poznamenal.

O následném incidentu v hospodě řekl, že šlo o vyvrcholení jeho osobní frustrace. „Nechtěl jsem nikomu ublížit, ale udělal jsem několik chyb a špatných rozhodnutí,“ poznamenal muž, který má za ublížení na zdraví už dva pobyty ve vězení za sebou.

Poprvé dostal tři roky natvrdo, podruhé pak podmínku. Během ní ale selhal, a tak strávil ve vězení další tři léta. Pokud vrchní soud nevyhoví jeho odvolání, stráví za mřížemi dalších šest let.

Během pár minut rozbil ve Varech okna čtrnácti zaparkovaných aut. Svědka napadl

Krimi

Výběr článků

Načítám