Hlavní obsah

Když měl špatný den, mlátil lidi na potkání. Soud poslal mladíka z Kyjovska do vězení na čtyři roky

Brno

Čtyři špatné dny rovná se čtyři roky vězení. Tak by se dal popsat verdikt brněnského krajského soudu, který ve čtvrtek potrestal čtyřiadvacetiletého Martina Novosada. Když se opil a vzal si drogy, mlátil lidi doslova na potkání. Ačkoli mu hrozilo až dvanáct let vězení, soud obměkčilo jeho doznání a chuť se polepšit.

Martin Novosad u soudu vyvázl se čtyřmi lety vězeníVideo: Petr Kozelka, Novinky

Článek

Senát v čele s Dagmar Bordovskou mladíkovi napočetl celkem deset trestných činů, kterých se dopustil v Kyjově a okolí během čtyř dnů v rozmezí několika měsíců. Novosad napadl svého známého, jehož zbil pěstmi, kopal a dupal na něj. Ranami pěstí se vypořádal i se žádostí dalšího muže, který byl předtím obrán o svou peněženku a chtěl ji vrátit.

Byl zcela mimo a vymknul se předchozímu slušnému způsobu života
obhájce

Před jedním z lokálů v Kyjově napadl dalšího muže tak, že ho nejprve praštil lahví do hlavy, a když dotyčný upadl na zem, kopl jej do hlavy a snažil se mu dupnout do obličeje. Napadený vyvázl bez vážnějších zranění jen díky štěstí, aktivní obraně a tomu, že Novosada svědci odtáhli stranou. O pár měsíců později před dalším barem bodl soka nožem do žeber.

Mladík před soudem prohlásil vinu a sypal si popel na hlavu. „Celou dobu, co jsem ve vazbě, si uvědomuji, co jsem udělal. Velice se stydím. Takového jednání by se člověk neměl dopouštět. Až pozdě jsem si uvědomil, že brát drogy a užívat alkohol je špatné. Chci se napravit, aby byl můj budoucí život lepší. Lituji toho a doufám, že to dopadne co nejlépe,“ prohlásil Novosad.

Prohlásil vinu a chce se polepšit

Jeho obhájce se vytasil i s tím, že polehčující okolností by mělo být to, že mladík nejednal promyšleně, ale šlo „jen“ o situační agresivní jednání pod vlivem alkoholu a drog. „Byl zcela mimo a vymknul se předchozímu slušnému způsobu života. Nakumulovalo se to a dostal se až do kruté trestní sazby od pěti do dvanácti let,“ uvedl advokát s tím, že soud by mohl uložit trest právě pod spodní hranicí.

Tak se i stalo a za pokus těžkého ublížení, pokus ublížení na zdraví, výtržnictví, krádež a loupež si Novosad vyslechl trest v podobě čtyř let odnětí svobody a nařízené léčby závislostí.

„Převážily polehčující okolnosti, navíc přiznal vinu. Je mladý, netrestaný a přihlédli jsme k tomu, jak se k věci postavil. Už ve vazbě se snažil pracovat na problému, který má a který si uvědomuje. Je u něj dána i jednoznačná možnost resocializace,“ řekla soudkyně Bordovská.

Novosad trest přijal, státní zástupce si nechal ještě čas na rozmyšlenou, pro muže požadoval trest 6,5 roku vězení.

Za usmrcení nezvaného hosta na oslavě padla u soudu ve Zlíně podmínka

Krimi

Výběr článků

Načítám