Hlavní obsah

Kdyby hořelo přes den, všichni by unikli, řekl u soudu muž stíhaný kvůli jednomu z nejtragičtějších požárů v Česku

Kdyby ke čtyři roky starému tragickému požáru v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech v Krušných horách nedošlo v půl páté ráno, kdy klienti domova ještě spali, požár by neměl žádné oběti. V úterý to při projednávání před Okresním soudem v Chomutově řekl Viktor Koláček, ředitel příspěvkové organizace Městská správa sociálních služeb, pod niž domov spadá.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Obžalovaný Viktor Koláček v jednací síni chomutovského soudu

Článek

Při požáru nebo na následky nadýchání se oxidu uhelnatého zemřelo v lednu 2020 devět lidí, takže jde o jeden z nejtragičtějších požárů v Česku. Podle policie ho založil jeden z klientů domova. Protože byl označen za nepříčetného, policie v jeho případě věc odložila. Z obecného ohrožení z nedbalosti ale obvinila ředitele Koláčka.

Podle obžaloby neplnil řádně své povinnosti ředitele, například neměl řádně zpracovanou dokumentaci k požární ochraně. Koláčkovi za to hrozí trest od tří do deseti let vězení. Už u předchozího stání u soudu řekl, že s obžalobou nesouhlasí.

Ředitel zařízení pro mentálně postižené ve Vejprtech, kde při požáru zemřelo devět klientů, před soudem vinu odmítl

Krimi

„Mobilita klientů byla dostatečná. Kdyby nebyli mobilní, v budově bez výtahů by jinak nemohli fungovat. Problémem nebylo ani schodiště (které sloužilo jako úniková cesta - pozn. red.). Hlavním problémem bylo, že k požáru došlo v půl páté ráno. Kdyby to bylo přes den, odešli by všichni,“ poznamenal u soudu ředitel, když doplňoval výpovědi předvolaných svědků.

Chomutovský soud se tragédií z Vejprt začal zabývat poprvé letos v květnu, v úterý jednání před soudem pokračovalo výslechy předvolaných svědků. Soudkyně Radka Liebigová Lírová vyslechla členku dozorčí rady Městské správy sociálních služeb a po ní starostku Vejprt Jitku Gavdunovou (ODS).

„Teď jsem jako generál po bitvě. Kdybych teď znovu mohla být v situaci před požárem, tak bych to (jak je to s dodržováním požárních předpisů - pozn. red.) chtěla vědět, ale tehdy jsem neměla důvod to řešit. Budovy byly v zoufalém stavu, my jsme je dávali do pořádku, postupovali jsme podle toho, na co jsme měli peníze, a podle toho, co byl aktuálně největší problém, nikdo se na nás ale nikdy neobrátil s tím, že v domově hrozí požár,“ uvedla starostka.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Požár ve Vejprtech

Přiznala také, že město nepoužilo žádná opatření ani po dvou malých požárech, k nimž v domově ještě před velkým požárem došlo (šlo například o zapálení kapesníku - pozn. red.). „Ve srovnání s problémy, které jsme řešili, to byla kravina. My jako město jsme řešili, jak přežít. Opravovali jsme postupně ty budovy od střechy po sklep,“ uvedla starostka.

Ředitel Koláček ji doplnil s tím, že tím, jak se budovy opravovaly, šlo o stavby a požárně bezpečnostní ochrana se měla řešit v rámci kolaudačního řízení.

Soud bude pokračovat ve druhé polovině října.

Za požár ve Vejprtech může manipulace s ohněm, vypukl zřejmě na gauči

Krimi
Související témata:
Okresní soud v Chomutově

Související články

Výběr článků

Načítám