Hlavní obsah

Kdo jsou pohřešovaní po povodni? Byli to kamarádi, říká starosta o trojici z utopeného auta

Lipová-lázně

V Česku se necelé tři týdny po povodních stále pohřešuje osm lidí. Je mezi nimi i trojice, jejíž vůz strhl 14. září v obci Lipová-lázně na Jesenicku rozbouřený potok Staříč. Policie požádala o součinnost i Polsko. Novinkám to řekla policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: David W Cerny, Reuters

Povodně ve městě Lipová-lázně, 15. září 2024

Článek

Z automobilu v dravém proudu se dokázal dostat jeden člověk na břeh, další zůstali uvnitř. Zničené vozidlo našla policie o dva dny později zhruba půl kilometru daleko. Nikdo v něm nebyl.

Minulý týden byli do pátrání zapojeni i psovodi z oddělení služební kynologie ze Středočeského kraje. „Dosud se nám ale pohřešované osoby nepodařilo najít. V pátrání pokračujeme dál i v rámci běžného výkonu služby,“ uvedla mluvčí.

Policisté neustále propátrávají tok Staříče, který se vlévá v Jeseníku do řeky Bělé. Její tok pokračuje do Polska. „I proto jsme požádali o pomoc tamní kolegy. O tom, jak probíhá pátrání na jejich území, však informace nemám,“ dodala Skoupilová.

Policie našla auto, které na Jesenicku spadlo do vody. Tříčlennou posádku dál hledá

Krimi

Jeden z nich byl hajný

Starosta Lipové lázně Vladimír Šantrůček (nezávislý) míní, že pátrání bude s největší pravděpodobností bezvýsledné.

„Když jsem viděl, jak se všechno ve vodě mlelo, kameny, a to i obrovské, kmeny stromů, auta a další nejrůznější naplaveniny, je jasné, že stát se mohlo cokoliv. Fakt hrůza! Těla to mohlo i rozemlít. Nechci se ale k tomu vyjadřovat. Je to neštěstí, které obec výrazně zasáhlo. Pro nás citlivá věc. Všichni to byli kamarádi, jeden z nich náš hajný,“ řekl Novinkám.

Auto se čtyřčlennou posádkou, třemi kamarády a přítelkyní jednoho z nich, spadlo do Staříče 14. září dopoledne, kdy se začaly rozvodňovat na severu Olomouckého kraje toky po extrémních deštích.

Jednomu z mužů se podařilo dostat na břeh, další tři lidé ve vozidle zůstali. Po posádce začali okamžitě pátrat přivolaní vodní záchranáři Českého červeného kříže, terénním autem se tehdy dostali i přes kritickou situaci do míst, kam policie ani hasiči už nemohli. Po hodině své úsilí vzdali. Na místě byl obrovský proud a záchrana už nebyla možná.

Z Jankovického potoka se stala divoká řeka. Pátrání po muži, který do něj spadl, je stále marné

Krimi

Skok„blíže neurčené osoby“

Stále se pohřešuje také muž, který 14. září odpoledne spadl při uklízení naplavenin do rozvodněného potoka v Jankovicích na Uherskohradišťsku. „Pátrání pokračuje, ale zatím nic nepřineslo,“ konstatoval tamní policejní mluvčí Radomír Šiška.

Celkem při povodních zmizelo osm lidí. Informovalo o tom už dříve policejní prezidium.

„Po dvou osobách policisté pátrají v Moravskoslezském kraji. Dostali jsme oznámení o muži, který spadl do vody v Krnově a zmizel. Stejně tak nám byla nahlášeno, že v Opavě skočila do vody blíže neurčená osoba. Nikoho jsme zatím nenalezli,“ sdělil Novinkám ve čtvrtek mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Pokračuje také pátrání po dvou lidech, a to z Ústí nad Labem a Úpice na Královéhradecku.

„V prvním případě jde o člověka, kterého viděla policejní hlídka v rozvodněném Labi, jak volá o pomoc. Ve druhém jde o ženu, která odešla z domova a naposledy byla zachycena na kamerových záznamech na břehu řeky Úpy,“ dodal mluvčí.

Záchranáři v Zábřehu hodiny hledali tonoucí dívky. Jejich pád do řeky si opilec vymyslel

Krimi
Související témata:
Lipová-lázně

Výběr článků

Načítám