Hlavní obsah

Kauza údajných podvodů prostřednictvím svěřenských fondů: Obvinění neuspěli se stížností

Praha

Nejvyšší státní zastupitelství v Brně (NSZ) zamítlo stížnosti proti obvinění u všech čtyř stíhaných lidí v kauze týkající se údajných podvodů s investicemi se škodou před 600 milionů korun. Obvinění podle policie peníze od lidí podvodně lákali mezi lety 2017 a 2021 za účelem investování přes svěřenecké fondy.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

O vývoji v případu v úterý informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej, NSZ podle něj zamítlo stížnosti na konci května.

„Přestože škoda činí podle policejního vyšetřování nejméně 620 milionů korun a obvinění ponechali na účtech společnosti IPC, a.s., jen minimální zůstatky, podařilo se zajistit přes 140 milionů korun na majetku, který ovládali. Všichni obvinění mají soudem uložen zákaz vycestování do ciziny,“ zmínil mluvčí.

Policejní vyšetřování v případu dál pokračuje, policisté mimo jiné vyhodnocují zajištěná data a čekají na znalecké zkoumání, na základě kterého by mohli kriminalisté rozšířit trestní stíhání, kdy by se okruh poškozených navýšil o ty z období let 2021 až 2023.

Investor sliboval hory doly, miliardy od tisíců klientů ale zahučely v jeho luxusu

Krimi

„Všech 1559 dosud zjištěných poškozených (do roku 2021) již bylo ze strany policie osloveno. V současné době očekávají vyšetřovatelé odpovědi, zda se budou chtít tyto osoby připojit k trestnímu řízení. S ohledem na jejich množství je předpoklad, že v rámci trestního řízení bude vystupovat za poškozené zmocněnec. Policie ČR žádá, aby se poškození na základě zaslaných informací vyjádřili co nejdříve písemnou formou,“ dodal Ibehej.

O vyšetřování NCOZ informovala letos v únoru, podle vyšetřovatelů se jednalo o příklad obcházení zákonů o kolektivním investování.

Investiční podvod za půl miliardy skrz svěřenské fondy. Policie obvinila čtyři lidi

Krimi

Výběr článků

Načítám