Hlavní obsah

Kauza údajného útoku učitele na žáka hýbe Koryčany, čtveřice sourozenců zatím nechodí do školy

Kauza údajného útoku učitele na dvanáctiletého romského žáka základní školy hýbe v těchto dnech Koryčany na Kroměřížsku. Pohled místních na tento případ není jednotný. Část lidí se diví, že se nechal učitel vyprovokovat, další jsou názoru, že jde o smyšlenou událost a k útoku nedošlo. Tento pohled na věc má i vedení školy.

Napadení žáka učitelem v KoryčanechVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

Ani třetí den po čtvrtečním incidentu, po kterém v prostorách školy ujely nervy i rodičům dvanáctiletého chlapce a na místě zasahovala kromě záchranářů policie, do školy nepřišel nejen dvanáctiletý chlapec, ale ani jeho tři sourozenci. „Zatím do školy nenastoupili,“ sdělila Novinkám ředitelka školy Martina Lungová.

Podle Hany Jamborové (STAN), starostky Koryčan, které jsou zřizovatelem školy, už je situace uklidněná. „Z naší strany nebylo třeba zasahovat. Škola si událost vyřešila sama,“ řekla Novinkám starostka města s více než 2700 obyvateli. Na mysli neměla jen okolnosti údajného napadení žáka učitelem, ale i následný incident rodičů, kteří se dostali do křížku se záchranáři i pracovníky školy.

Rodičům ve škole ujely nervy, zasahovala i policie

„Ano, má přítelkyně z toho začala být nervní a ve škole nadávala. Když vám někdo napadne syna, nezůstanete klidní,“ přiznal hochův otec, který je názoru, že k napadení učitelem došlo. Podle chlapcových rodičů pedagog psychicky nemocné dítě o přestávce chytil, povalil na zem a začal jej škrtit.

Učitel nám o přestávce fyzicky napadl syna, tvrdí rodiče 12letého romského žáka

Krimi

Kauza se dotýká i obyvatel Koryčan, především rodičů dětí navštěvujících školu. Ti dostali od ředitelky v závěru týdne informující e-mail. V pátek navíc u školy hlídkovali policisté. Obavy byly především z toho, že by vzal otec údajně napadeného chlapce případ „do svých rukou“. K ničemu ale z jeho strany nedošlo.

Foto: Aleš Fuksa

Základní škola v Koryčanech na Kroměřížsku

„Pokud by někdo napadl mé dítě, a bylo by jedno, jestli by to byl pan učitel, asi bych žádal vysvětlení. Nedokážu říct, k čemu ve škole došlo, ale asi panu učiteli ujely nervy. Jak se říká: na každém šprochu, pravdy trochu,“ uvedl postarší muž z Koryčan.

Policie snad brzo osvětlí, jak to bylo

„Asi to nebylo tak, že by ve škole k ničemu ze strany učitele nedošlo, jak tvrdí ředitelka školy. To by si událost nevyžádala příjezd záchranky. Děti podle mě snad viděly, k čemu došlo. Takže policie snad brzo osvětlí, jak to bylo. A jestli panu učiteli ujely nervy, měl by si dát chvíli pauzu, alespoň do vyřešení případu,“ uvedla mladší maminka z Koryčan.

Foto: Aleš Fuksa

Základní škola v Koryčanech na Kroměřížsku

Učitel, jehož se kauza týká, i nadále ve škole vyučuje. Vedení školy se za něj navíc postavilo. „V žádném případě se nejednalo o napadení žáka učitelem. Po příchodu rodičů do školy se ale situace vyhrotila a museli jsme zavolat policii,“ vysvětlila ředitelka. Podle jednoho z obyvatel města možná vedení školy zareagovalo tímto způsobem i proto, že je v regionu velký nedostatek pedagogů a škola si nemůže dovolit o učitele přijít.

Už aby se vše vrátilo do normálních kolejí

Jsou však i opačné názory. „Věřím vedení školy. Snaží se starat o naše děti co nejlépe, a přesto se najde pár jedinců, kteří se snaží na sebe jen upozornit a situaci zbytečně hrotí. Ve čtvrtek takový incident s rodiči a v pátek policejní hlídky před školou. Už aby se vše vrátilo do normálních kolejí,“ řekla žena středního věku z Koryčan. „Bodejť by tady v pátek nehlídkovala policie, když tady někteří obyvatelé Koryčan dělají takový bordel,“ dodala další žena, která pracuje nedaleko školy.

Případ stále prověřuje policie. „Celou čtvrteční událost dosud prověřujeme v rovině možného přestupku proti občanskému soužití. Naším cílem je vše v co nejkratším čase objasnit, jelikož jedním z účastníků je dítě,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Česko dostalo výtku z Bruselu kvůli diskriminaci romských dětí

Domácí

Výběr článků

Načítám