Hlavní obsah

Karlovarský radní za ODS Petr Bursík rezignuje

Karlovy Vary

Karlovarský radní pro dopravu, životní prostředí a technický odbor Petr Bursík (ODS), o něhož se zajímají kriminalisté kvůli chomutovské kauze machinací s veřejnými zakázkami, rezignuje. Informaci Novinkám potvrdil mluvčí magistrátu Jan Kopál. Bursík je v současnosti na zahraniční dovolené. Po svém návratu se v pondělí vzdá své funkce.

Foto: archiv ODS

Petr Bursík

Článek

Bursík se tak rozhodl po dohodě s primátorkou Karlových Varů Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO). „Předpokládám, že postu se do budoucna ujme někdo z kolegů z jeho zastupitelského klubu. O obsazení pozice bude samozřejmě rozhodovat zastupitelstvo města,“ ubezpečila primátorka.

Radní měl v gesci také Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary, Správu přírodních léčivých zdrojů a kolonád a Kancelář architektury města.

Vyšetřovatelé během úterý hledali v jeho kanceláři potřebné dokumenty. Náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová uvedla, že Bursík zatím není mezi 14 obviněnými. „Je totiž na dovolené v zahraničí. Až se vrátí na území České republiky, policie ho bude kontaktovat,“ zdůvodnila.

Radní dříve působil ve firmě Rocknet. Právě majitele společnosti Ladislava Šmucra ovšem kriminalisté zadrželi. V minulosti mimo jiné získal zakázky od Správy a údržby silnic Karlovarského kraje. „Policisté po nás chtěli materiál k zakázce Smolné Pece,“ nastínil Novinkám ředitel Jiří Šlachta.

Jde o sanaci skalního masivu, který se uvolňoval a padal na vozovku. Šlachta předpokládá, že také půjde kvůli záležitosti podat na policii vysvětlení. Zatím ho o to ale nikdo nepožádal. Celá kauza ho velmi překvapila. Tvrdí, že o ničem neměl nejmenší tušení. „Velice mě to zaskočilo. Neměl jsem žádné indicie, že by bylo cokoliv špatně,“ zdůraznil.

Ještě minulý týden u něj Šmucr byl v kanceláři. „Rocknet totiž vysoutěžila osmimilionovou zakázku na sanace skal u Vojkovic, která měla začít prvního září. Domlouvali jsme se na podrobnostech. Teď nevím, jak to bude, jestli práce vůbec zahájí,“ zapochyboval ředitel.

Bursík už stanul před soudem kvůli případu manipulace veřejných zakázek státní agentury CzechTourism. Podle obžaloby měl v roce 2017 poskytnout úplatek ve výši 100 tisíc korun za přidělení dotace pro spolek City Triathlon Karlovy Vary. Peníze pak údajně poslal tehdejšímu manažerovi agentury Aleši Pangrácovi. Ten je hlavní postavou případu a měl manipulovat zakázky a přijímat úplatky.

Soud rozhoduje o vazbách v chomutovské kauze. Primátora Hrabáče už odvezla eskorta

Domácí

Výběr článků

Načítám