Hlavní obsah

K článku o znásilňovači z Ukrajiny napsal „zastřelit“. Podle soudu to není trestný čin

Loni v srpnu se zapojil Jan Šmolík (30) do internetové diskuze k novinovému článku o případu mladíka z Ukrajiny, který v Plzni znásilnil a pak se pokusil zabít 15 letou dívku. Na příspěvek jiného diskutéra „deportovat zpátky“ tehdy reagoval slovem „zastřelit“. Soud ho ale za to nepotrestal.

Jan Šmolík u plzeňského souduVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Státní zástupce 30letého muže vinil ze spáchání přečinu podněcování k trestnému činu, když takovým jednáním fakticky podněcoval k úmyslnému usmrcení pachatele násilného útoku popisovaného ve zmiňovaném článku. Podle samosoudkyně Lenky Prýcové ale společenská škodlivost jednání obžalovaného nedosahuje intenzity trestného činu a případ ve středu postoupila správnímu orgánu jako možný přestupek proti občanskému soužití.

„Šlo o jeden jediný komentář obžalovaného, který nevyvolal žádnou odezvu. Jeho záměrem nebylo v někom vyvolat trestné jednání, ale jednalo se o spontánní reakci, byť ne úplně nejvhodnější, na mimořádně brutální čin spáchaný cizincem na území města Plzně vůči mladé dívce,“ uvedla v odůvodnění rozhodnutí soudkyně.

Upozornila na to, že tento případ silně otřásl veřejným míněním a z pochopitelných důvodů vyvolal nevoli a znepokojení mezi obyvateli západočeské metropole.

Chceš umřít hned, nebo v bolestech? Za znásilnění a pokus vraždy školačky z Plzně soudí mladíka z Ukrajiny

Krimi

„Je třeba zmínit, že v Plzni obecně stoupá počet trestných činů spáchaných cizinci včetně osob ukrajinské národnosti, kdy se jedná ve velké míře o trestnou činnost násilného charakteru. V tomto pohledu nelze rozhodně město hodnotit jako bezpečné, což se projevuje nevolí občanů, která se bohužel ventiluje i na sociálních sítích,“ řekla dále Prýcová.

Sociální sítě neslouží k neomezené svobodě výlevů

Sám obžalovaný přiznal, že je pisatelem příspěvku. „Nemyslel jsem to tak, aby ho šel někdo zastřelit, nikoho jsem k tomu úmyslně nenabádal. Chtěl jsem tím jen říci, že by si takový násilník zasloužil trest smrti,“ uvedl Šmolík, který je otcem dvou malých dětí a nikdy neměl žádné opletačky se zákonem.

Podle státního zástupce Roberta Merkuna jsou takové komentáře za hranou svobodného projevu a je zapotřebí na ně již aplikovat prostředky trestního práva. V této souvislosti zmínil nedávný pokus o atentát na prezidentského kandidáta v USA Donalda Trumpa.

„Je namístě se ptát, co k tomu střelce vedlo. Jsou to nenávistné komentáře na sociálních sítích, kterých jsou tisíce. A pokud se s nimi nic nedělá, tak to má přesně tyhle důsledky. Nějaký vyšinutý člověk si takový komentář přečte a dojde k závěru, že pokud někoho skutečně usmrtí anebo se o to pokusí, tak vlastně plní jakousi společenskou objednávku,“ konstatoval žalobce.

S ním souhlasila i soudkyně, že některé příspěvky v různých diskuzních fórech již naplňují skutkovou podstatu trestného činu.

„Mohou být velmi zhoubné a psychopaticky založení jedinci na ně mohou nebezpečně reagovat. Je dobré, aby si pisatelé těchto příspěvků uvědomili, že sociální sítě neslouží k neomezené svobodě jejich výlevů, a musí být v tomto směru nastaveny určité mantinely,“ reagovala Prýcová.

Kdyby nešlo o Ukrajince, můj klient před soudem nesedí, řekl Rajchl

Obhájce obžalovaného Jindřich Rajchl soudu předložil diskuzní příspěvky k jiným případům násilného charakteru s tím, že jejich pisatelé potrestáni nebyli. Například u mediálních výstupů k případu znásilněného dítěte z Lounska se objevily komentáře „Zastřelit okamžitě“, „Pověsit“ nebo „Zabít, a ne litovat“.

Podle Rajchla lidé přirozeně reagují na ohavné případy a vyjadřují pohoršení. „Když někdo napíše, že si pachatel takového činu zaslouží trest smrti, ještě neznamená, že někoho k něčemu nabádá,“ řekl Rajchl s tím, že kdyby se nejednalo o komentář k Ukrajinci, tak tady dnes jeho klient před soudem nesedí.

Plzeňský soud už před časem v podobném případu rozhodoval. Za přečin podněcování k trestnému činu uložil pisateli nenávistného komentáře peněžitý trest 30 tisíc korun. Podle spisu obviněný do facebookové diskuze pod článkem o ukrajinském znásilňovači napsal: „Zm**i za**aní, na místě odprásknout, bez pardonu.“ Rozsudek je pravomocný. Další desítky podobných komentářů k ukrajinskému násilníkovi bude soud ještě projednávat.

Soud řešil podobné případy už v minulosti

Podobné případy nevhodných příspěvků ve veřejných diskuzích už v minulosti plzeňský soud řešil. V roce 2022 potrestal několikaměsíční podmínkou dva muže za nabádání k vraždám migrantů v České republice.

Na sociálních sítích reagovali na článek předsedy SPD Tomia Okamury kritizujícího mírný trest pro syrského přistěhovalce za bezdůvodný útok na manželskou dvojici v Plzni. Ve svých příspěvcích například napsali: „Zabít.“ „Oběsit a poslat to h…o domů.“ „Jsou to opice a podle toho je zapotřebí s nimi nakládat…“ „Na takové je třeba otevřít loveckou sezonu.“

Pachatel dostal 19 let

Viktora Veselovského poslal Krajský soud v Plzni za znásilnění a pokus vraždy na 19 let do vězení. Loni v srpnu napadl o čtyři roky mladší dívku, když si nejprve od ní vynutil orální sex a poté ji bodl nožem. Když školačka zůstala bezvládně ležet na zemi a předstírala smrt, zabalil její tělo do igelitového pytle a hodil ze srázu.

„Neprojevil nic, co by aspoň vzdáleně připomínalo upřímnou lítost,“ řekla k obžalovanému při vyhlášení rozsudku letos v dubnu soudkyně Helena Przybylová. Podle ní vedl útok nožem s cílem poškozenou zabít. „Bál se, co provedl, a uvědomil si, že mu hrozí trestní stíhání a deportace. Poškozená mu stála v cestě a on se ji rozhodl zneškodnit,“ uvedla soudkyně.

Soud potrestal diskutéry za nabádání k vraždám migrantů podmínkou

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám