Hlavní obsah

K článku o násilníkovi z Ukrajiny napsal „zastřelit“. Není to trestný čin, rozhodl soud

Do internetové diskuse k článku o případu mladíka z Ukrajiny, který v Plzni znásilnil a pak se pokusil zabít 15 letou dívku, napsal Jan Šmolík slůvko „zastřelit“, čímž se podle státního zástupce dopustil trestného činu. Odvolací Krajský soud v Plzni ale v úterý definitivně rozhodl, že jednání třicetiletého muže nemá znaky trestného činu. Potvrdil tak červencový rozsudek okresního soudu, který případ poslal k přestupkové komisi.

Jan Šmolík u plzeňského souduVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Z justiční databáze Novinky zjistily, že krajský soud v neveřejném jednání zamítl stížnost státního zástupce proti původnímu rozsudku. Případ je tak pravomocně skončen.

Šmolíka policie obvinila z přečinu podněcování k trestnému činu. Podle obžaloby svým diskusním příspěvkem fakticky podněcoval k úmyslnému usmrcení pachatele násilného útoku popisovaného ve zmiňovaném článku.

Okresní soud ale uzavřel, že společenská škodlivost jednání obžalovaného nedosahuje intenzity trestného činu, a případ postoupila správnímu orgánu jako možný přestupek proti občanskému soužití.

Soud potrestal diskutéry za nabádání k vraždám migrantů podmínkou

Krimi

„Šlo o jeden jediný komentář obžalovaného, který nevyvolal žádnou odezvu. Jeho záměrem nebylo v někom vyvolat trestné jednání, ale jednalo se o spontánní reakci, byť ne úplně nejvhodnější, na mimořádně brutální čin spáchaný cizincem na území města Plzně vůči mladé dívce,“ uvedla v odůvodnění rozhodnutí soudkyně Lenka Prýcová.

Upozornila na to, že tento případ silně otřásl veřejným míněním a z pochopitelných důvodů vyvolal nevoli a znepokojení mezi obyvateli západočeské metropole.

Sám obžalovaný přiznal, že je pisatelem příspěvku. „Nemyslel jsem to tak, aby ho šel někdo zastřelit, nikoho jsem k tomu úmyslně nenabádal. Chtěl jsem tím jen říci, že by si takový násilník zasloužil trest smrti,“ uvedl Šmolík, který je otcem dvou malých dětí a nikdy neměl žádné opletačky se zákonem.

Žalobce: Komentáře na sítích vedou k činům

Podle státního zástupce Roberta Merkuna jsou takové komentáře za hranou svobodného projevu a je zapotřebí na ně již aplikovat prostředky trestního práva. V této souvislosti zmínil nedávný pokus o atentát na prezidentského kandidáta v USA Donalda Trumpa.

„Je namístě se ptát, co k tomu střelce vedlo. Jsou to nenávistné komentáře na sociálních sítích, kterých jsou tisíce. A pokud se s nimi nic nedělá, tak to má přesně tyhle důsledky. Nějaký vyšinutý člověk si takový komentář přečte a dojde k závěru, že pokud někoho skutečně usmrtí anebo se o to pokusí, tak vlastně plní jakousi společenskou objednávku,“ konstatoval žalobce.

S ním souhlasila i soudkyně, že některé příspěvky v různých diskuzních fórech již naplňují skutkovou podstatu trestného činu.

„Mohou být velmi zhoubné a psychopaticky založení jedinci na ně mohou nebezpečně reagovat. Je dobré, aby si pisatelé těchto příspěvků uvědomili, že sociální sítě neslouží k neomezené svobodě jejich výlevů, a musí být v tomto směru nastaveny určité mantinely,“ reagovala Prýcová.

Plzeňský soud už před časem v podobném případu rozhodoval. Za přečin podněcování k trestnému činu uložil pisateli nenávistného komentáře peněžitý trest 30 tisíc korun. Podle spisu obviněný do facebookové diskuze pod stejný článkem napsal: „Zm**i za**aní, na místě odprásknout, bez pardonu.“ Rozsudek je pravomocný. Další desítky podobných komentářů k ukrajinskému násilníkovi bude soud ještě projednávat.

Soud už trestal za nabádání k vraždám migrantů

Podobné případy nevhodných příspěvků ve veřejných diskuzích už v minulosti plzeňský soud řešil. V roce 2022 potrestal několikaměsíční podmínkou dva muže za nabádání k vraždám migrantů v České republice.

Na sociálních sítích reagovali na článek předsedy SPD Tomia Okamury kritizujícího mírný trest pro syrského přistěhovalce za bezdůvodný útok na manželskou dvojici v Plzni. Ve svých příspěvcích například napsali: „Zabít.“ „Oběsit a poslat to h…o domů.“ „Jsou to opice a podle toho je zapotřebí s nimi nakládat…“ „Na takové je třeba otevřít loveckou sezonu.“

Chceš umřít hned, nebo v bolestech? Za znásilnění a pokus vraždy školačky z Plzně soudí mladíka z Ukrajiny

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám