Hlavní obsah

„Jednání ojedinělé a nenásilné.“ Soud zmírnil muži trest za znásilnění 11leté dívky na podmínku

Spící vnučku své partnerky nejprve osahával na prsou a následně si její rukou začal třít svůj penis do doby, než se 11letá dívka začala probouzet. Za znásilnění poslal 57letého muže z Klatovska Krajský soud v Plzni na tři roky do vězení. Jenže muž nakonec za mříže nepůjde. Rozsudek z letošního února totiž nyní zrušil pražský vrchní soud a sám rozhodl o podmíněném trestu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podmíněný trest je na zkušební dobu pěti let a patří k němu i dohled probačního úředníka. Součástí verdiktu je i zákaz jakéhokoliv kontaktu s poškozenou.

„Aniž by odvolací soud snižoval fakt, že jde o zvlášť závažný zločin s vysokou společenskou škodlivostí, šlo ze strany obžalovaného o jednání ojedinělé a nenásilné. Navíc je osobou zcela bezúhonnou, projevil náhled na svoji trestnou činnost a nahradil poškozené nemajetkovou újmu. To vše dovoluje uzavřít, že pouhá hrozba trestem u něj u bude pro naplnění účelu trestu dostatečná,“ konstatoval ve svém rozhodnutí senát vrchního soudu v čele s předsedou Janem Kadlecem.

Znásilnil 13letou dívku. Vrchní soud mu potvrdil šest let vězení

Krimi

Z rozsudku krajského soudu vyplývá, že se obžalovaný školačku sexuálně zneužil opakovaně. Kromě již zmiňovaného případu během spánku v průběhu roku 2022 popisuje státní zástupkyně i jeho jednání o několik týdnů později: „Když byl s poškozenou opět večer sám, začal ji hladit na zádech a následně zajel rukou pod tričko a osahával ji na prsou. Na to dívka reagovala obranně, dala ruce před sebe a držela si peřinu před tělem.“

Původně čin popíral

Obžalovaný muž původně jakékoliv nemravnost popíral a tvrdil, že si vše školačka vymyslela. Před krajským soudem ale otočil, vinu přiznal a dívce zaplatil stovky tisíc jako nemajetkovou újmu. Státní zástupkyně jeho změnu postoje vnímala jako účelový krok ve snaze vyhnout se navrhovanému nepodmíněnému trestu. Proti původnímu rozsudku se odvolala a požadovala o půl roku delší trest.

Vrchní soud uzavřel, že jednání obžalovaného nebylo v rámci škály znásilnění nijak invazivní. „V podstatě ihned respektoval projevený odpor ze strany poškozené a svého jednání zanechal. Jeho chování bude nyní pod kontrolou probačního úředníka odborně vedeno. Tak je vytvořen předpoklad, že v průběhu celkem sedmi let od činu si jasně a pevně zafixuje nedovolenost obdobného chování, osvojí si pravidla a limity chování nejen k poškozené, ale nezletilým obecně,“ konstatoval předseda senátu.

Mladík z Plzeňska dostal pět let za znásilnění školačky. Neprojevil žádnou lítost, vmetl mu soud

Krimi

Výběr článků

Načítám