Hlavní obsah

Jeden z ukradených smírčích kamenů na Vysočině je zpět. Někdo ho potichu vrátil

Smírčí Krejčíkův kámen, který před několika dny zmizel z Bystřicka na Vysočině, je zpět na svém místě u polní cesty poblíž Vojtěchova. Zjistili to policisté, kteří obhlíželi místo činu původní krádeže a přitom si všimli, že se cenná památka z první poloviny 17. století vrátila. Po druhém ukradeném kameni se ale slehla zem.

Foto: Luboš Korbář

Nalezený Krejčíkův kámen

Článek

„Hlídka v době, kdy projížděla po cestě, která se nachází poblíž místa, odkud byl Krejčíkův kámen odcizen, zjistila, že v mezi po levé straně cesty ve směru od obce Vojtěchov je do otvoru v zemi, který zde zůstal po odcizeném kameni, vložen nějaký kámen. Následně při provedené kontrole kamene na místě bylo zjištěno, že se jedná o odcizený Krejčíkův kámen,“ popsala nález policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policisté plni naděje vyrazili i k nedalekému místu, odkud zmizel zřejmě ve stejnou dobu i větší Pytlácký kámen, ten se ale na své místo nevrátil. Policisté tak po něm i po zloději dál pátrají.

Krádež historických kamenů pobouřila nejen místní, ale i odborníky. „Je to prasárna. Je to stejné jako ukrást někomu náhrobek. Nejsem extra pověrčivý, ale toho bych se docela bál. To musel vzít opravdu nějaký idiot, aby to zpeněžil,“ reagoval bez servítek Vladimír Cisár, ředitel Městského muzea v Bystřici nad Pernštejnem.

Zloděj se vloupal do brněnské školy. Na útěku se o něj postaral policejní knírač Deseo

Koktejl

Je možné, že kamen vrátil zpět jeho zloděj, protože zmizení památek vyvolalo velký mediální zájem a informace o kamenech sdíleli i lidé na sociálních sítích.

Foto: Luboš Korbář

Pytlácký smírčí kámen připomínající tragédii z roku 1569 je kulturní památkou. Nedávno ze svého místa v katastru Vojtěchova na Bystřicku zmizel.

Zatímco nenápadný Krejčíkův kámen je zpět, po mnohem výraznějším a větším žulovém křížovém kameni zvaném Pytlácký není ani stopy. Jde přitom o jeden z nejcennějších smírčích kamenů na Vysočině, od roku 2016 je památkově chráněný. Křížový kámen stál po staletí v lokalitě U Pytláka v katastru Vojtěchova u Lísku a připomínal nešťastnou událost z roku 1569.

Podle památkového katalogu Národního památkového ústavu je tento smírčí kámen 114 cm vysoký, 52 cm široký a 8 cm silný. Přes celou čelní stranu je tesaný reliéf latinského kříže, přes který je vyryto osm řádků textu o smrti pytláka zastřeleného myslivcem.

Zloději na Vysočině ukradli smírčí kameny. Zmizel i více než metrový pomník

Krimi
Související témata:
smírčí kámen

Výběr článků

Načítám