Hlavní obsah

Je to debakl státního zástupce, prohlásil Jansta po zprošťujícím rozsudku

Praha

Čtvrteční rozsudek pražského vrchního soudu v kauze údajně zmanipulovaných stamilionových státních dotací pro český sport označil jeden z aktérů případu Miroslav Jansta za debakl státního zástupce.Vinu podle něj nese i bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Právě Janstu i jím vedenou Českou unii sportu (ČUS) odvolací soud definitivně zprostil obžaloby, stejně tak i další lidi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Městský soud v Praze pokračoval v pondělí 27. března 20223 v projednávání kauzy sportovních dotací. Na snímku Miroslav Jansta

Článek

Pouze v případě bývalého šéfa Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty a někdejší náměstkyně na ministerstvu školství Simony Kratochvílové vrchní soud vrátil jeden ze skutků zpět městskému soudu, aby se věcí ještě zabýval. Jejich tresty na šest, respektive 6,5 roku vězení však odvolací senát zrušil.

„Bohužel je to debakl státního zástupce, protože místo aby stíhal ty, kteří nepravosti způsobili, tak stíhal ty, kteří na to upozornili,“ řekl po rozsudku novinářům Jansta.

Právě sebe označil za jednoho z těch, kdo opakovaně upozorňoval na nezákonné postupy na ministerstvu v době, kdy ho vedla Valachová a Kratochvílová byla její náměstkyní.

Soud znovu zrušil rozsudek u Pelty, Janstu definitivně zprostil

Krimi

„Tento soud byl unikátní v tom, že jsem byl stíhán a souzen za to, že jsem upozornil na nekalý čin, protože došlo na ministerstvu školství k hrubé manipulaci s výpočty. Naštěstí tady ještě funguje justice a spravedlnost a dnešní vrchní soud jenom konstatoval ty nepravosti, které se na ministerstvu děly,“ podotkl Jansta.

Počítá se jen vítězství

Na dotaz Novinek, kdo nepravosti způsobil, odpověděl, že to „začíná u tehdejší ministryně školství (Kateřiny) Valachové“. „Nedůsledně plnila funkci, nedůsledně kontrolovala své zaměstnance a možná to někomu vyhovovalo, protože se tam prokázala korupce úředníků ze strany jiného sportovního spolku,“ podotkl šéf ČUS.

Případná náhrada škody za několikaleté trestní stíhání ho prý nezajímá. „Mě spíš zajímá to, aby se tyto věci nemohly dít, aby státní správa fungovala tak, jak má, protože tady došlo k ohrožení fungování českého sportu, které pořád není řádně nastaveno,“ míní Jansta.

Šéf unie sportu Jansta o kauze dotací pro sport: Hlavní odpovědnost má exministryně Valachová

Domácí

Se čtvrtečním pravomocným zproštěním viny byl ale logicky spokojen. „Samozřejmě, je to vítězství. A ve sportu se počítá jenom vítězství, občas i remízy, což je Pelta,“ uvedl Jansta, kterému se poté zlomil dojetím hlas, když poznamenal, že jeho stíhání „poškodilo hlavně rodinu“. K soudu ho přišly osobně podpořit manželka a dcera.

Jansta byl spokojen také s tím, že soud očistil i Českou unii sportu, kterou vede. „Je to po takové době opravdu velká úleva. Povedlo se nám očistit jméno naší organizace, která v průběhu těch let s cejchem tohoto absurdního obvinění naopak posílila,“ prohlásil.

Pelta: Naše šance uspět se zvýšila

Bez větších emocí přijal čtvrteční rozsudek i bývalý šéf českého fotbalu Pelta, který byl zproštěn z většiny skutků s výjimkou jednoho. Ten se týká výběru a upřednostňování některých žádostí sportovních organizací, aby státní dotace získaly.

„Jsem rád, že nebylo potvrzeno to, jak jsme byli odsouzeni u městského soudu, a že se potvrdila oprávněnost našeho zproštění u některých skutků. Počkáme na písemné vyhotovení a budeme se připravovat na další kolo jednání u městského soudu,“ komentoval rozsudek Pelta.

Pelta: Ať soud dopadne jakkoli, u mě to prohrála Valachová

Krimi

Přiznal velké napětí před odvolacím soudem, kde mu v případě potvrzení původního loňského dubnového rozsudku hrozilo pravomocné odsouzení k šestiletému vězení.

„Tím, že to trvá sedm let, tak počítám, že to ještě bude trvat minimálně další rok, dva,“ připomněl bývalý šéf FAČR délku kauzy.

Jako satisfakci čtvrteční rozsudek nevnímá. „Zatím není nic u konce. Ale když jsem poslouchal odůvodnění předsedy odvolacího senátu, tak si samozřejmě myslím, že se naše šance na to, abychom ten proces zvládli a byli na konci úspěšní, výrazně zvýšila,“ věří Pelta.

Kratochvílová neskrývala nadšení

Jeho bývalá milenka a někdejší ministerská náměstkyně Kratochvílová, s níž měl podle původního verdiktu společně manipulovat se státními dotacemi, naopak neskrývala z nového rozsudku nadšení.

„Jsem strašně šťastná, že to takto zatím dopadlo, protože to tak tvrdíme od samého počátku projednávání kauzy před soudem. Vrchní soud mě zprostil ze dvou skutků včetně korupce, o kterém mluvil státní zástupce, a vrátil třetí skutek zpět městskému soudu k projednání, ovšem už s jasnými a závaznými pokyny, jak se má k tomu postavit,“ neskrývala spokojenost Kratochvílová.

Na dotaz Novinek poté uvedla, že zatím vůbec nedokáže předjímat, zda se dočká zproštění i v posledním bodu obžaloby týkajícím se údajných manipulací se žádostmi sportovních organizací o státní dotace. „Jsem v této fázi ráda za zproštění těch dvou skutků a jedu za rodinou,“ dodala bývalá náměstkyně Valachové.

Peltovy odposlechy: Vůdce poslouchám jak hodinky, řekla mu exnáměstkyně Valachové

Krimi

Žalobce: Neúspěch je zamítnutí odvolání

Celkem poklidně pak komentoval čtvrteční závěry odvolacího senátu žalobce Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze, i když připustil určitě rozčarování.

„Soud nevyhověl mému odvolání, takže v tom spokojen nejsem… Neúspěch je to v tom směru, že nebylo vyhověno mému odvolání, které jsem považoval za důvodné,“ reagoval na verdikt Trčka.

Nevyloučil, že v části kauzy týkající se pravomocného osvobození Jansty a dalších lidí se ještě obrátí s dovoláním na Nejvyšší soud v Brně.

„V části nabyly právní moci zprošťující výroky a tam, až budu mít k dispozici písemné odůvodnění rozhodnutí, tak budu moci zvážit, zda jsou dány právní důvody pro podání dovolání,“ nastínil Trčka další kroky.

Pelta soudu vysvětloval zájezd a byt pro náměstkyni

Krimi

Výběr článků

Načítám