Hlavní obsah

Ústecký hejtman Schiller přišel o řidičák. V obci jel rychlostí 108 km/h

Aktualizováno

Hejtman Ústeckého kraje a bývalý poslanec Jan Schiller z hnutí ANO přišel na šest měsíců o řidičské oprávnění. Na začátku června mu v Podsedicích na Litoměřicku naměřili policisté rychlost 108 kilometrů za hodinu.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO)

Článek

O provinění hejtmana informovaly Seznam Zprávy. „Je pravda, že jsem jel rychle. Je to moje pochybení. Dostal jsem za to trest, který si odpykávám,“ potvrdil Novinkám Schiller.

„Dostal jsem pokutu sedm tisíc korun, připsali mi pět trestných bodů a přišel jsem o řidičské oprávnění na šest měsíců,“ upřesnil.

Hejtmanem Ústeckého kraje bude Jan Schiller z ANO

Krajské volby

Podsedicemi projížděl od Litoměřic směrem na Most, takže z kopce. „Nikoho jsem neohrozil ani neomezil. Kdo to tam zná, tak ví, že Podsedice jsou spíš taková obydlená zatáčka, a já jel z kopce dolů. Ale to není omluva ani výmluva, je to moje hloupost,“ uvedl hejtman.

Policie pro Seznam Zprávy potvrdila, že k porušení pravidel, konkrétně k jízdě rychlostí 108 kilometrů za hodinu, v Podsedicích v červnu skutečně došlo.

„Mohu potvrdit, že v měsíci červnu 2024 bylo dopravními policisty zjištěno na komunikaci I/15 v katastru obce Podsedice několik porušení pravidel silničního provozu. Závažnější porušení pravidel, jako například vámi uváděná rychlost, byla oznámena na obec s rozšířenou působností, v tomto případě na Městský úřad Lovosice,“ řekla Seznam Zprávám vrchní inspektorka krajského ředitelství Pavla Kofrová.

Hejtman jel podle svých slov svým vlastním vozem Škoda Kodiaq. „Skoro nikdy nepoužívám řidiče a auto krajského úřadu, z 90 procent jezdím vlastním vozem,“ řekl.

Hejtman ústeckého kraje Jan Schiller odchází ze Sněmovny

Domácí

Když je teď bez řidičského oprávnění, řeší prý jízdy dvojím způsobem. „Jednak v rámci rodiny a pak také využívám kamaráda, který mě vozí a já mu za to platím,“ vysvětlil.

V nadcházejících krajských volbách už Schiller post hejtmana obhajovat nebude. Uvnitř hnutí ANO nezískal dostatečnou podporu a ANO místo něj nominovalo do čela ústecké krajské kandidátky bývalého primátora Chomutova Marka Hrabáče. Ten byl ovšem po svém zadržení v rámci chomutovské kauzy z kandidátky vyškrtnut a z hnutí ANO vyloučen. Na hejtmana Ústeckého kraje tak bude za ANO kandidovat bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec.

Předsednictvo ANO vyloučilo ze svých řad obviněného primátora Hrabáče

Domácí

Schiller za ANO kandiduje do Senátu na Teplicku. Jeho dopravní prohřešek se uvnitř hnutí podle jeho slov neřešil, nikdo se ho na to zatím neptal.

„A myslím si, že se ani nikdo ptát nebude. Je to moje osobní věc, moje chyba, moje pochybení, moje hloupost. S politickou činností ani s funkcí hejtmana to nemá nic společného,“ řekl Schiller.

Motorkář uháněl obcí na Jablonecku rychlostí přes 100 km/h

Krimi

Výběr článků

Načítám