Hlavní obsah

Jak se mohla napravit? Propuštění vražedkyně oblíbeného místostarosty vyvolalo v obci rozruch

Brno

Za naprosto nepochopitelné považuje bývalý starosta Brna-Židenic Roman Vašina (ODS) rozhodnutí Okresního soudu v Opavě, který v pondělí rozhodl o podmínečném propuštění Radky Onderkové Pojerové z vězení. Odpykávala si 15 let za mimořádně brutální vraždu, jejíž obětí se stal v září 2011 Vašinův přítel a místostarosta Židenic Aleš Vytopil (ODS).

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Obžalovaná Radka Pojerová (na snímku vpravo) u soudu v roce 2013

Článek

Pojerová si z trestu odpykala 12 let. Soud jí stanovil nejvyšší možnou zkušební dobu, a to sedm let s dohledem probačního úředníka.

„Nedovedu pochopit, jak se může napravit či polepšit člověk, který úkladně naplánuje něčí tak neskutečně brutální vraždu, který předem oběti vykope hrob, zastřelí ji, uřeže jí hlavu, která se dodnes nenašla, a to proto, aby z ní vyjmul kulku. Kulku pak nosí jako přívěšek na klíčích. Takovýto člověk by měl být za mřížemi do konce života,“ řekl Novinkám Vašina.

Motivem činu se stal vztahový mnohoúhelník, do něhož se Vytopil dostal. Z vraždy byl obžalovaný i manžel Onderkové Pojerové Filip Onderka. Místostarosta Vytopil se seznámil s Onderkovou bývalou partnerkou. Začali spolu žít. Pomáhal jí starat se o její dvě děti. K dceři, která je dcerou Onderky, si vytvořil hezký, až otcovský vztah, což Onderkovi vadilo. Právě to mělo být důvodemVytopilovy vraždy.

Ústavní soud odmítl stížnost ženy potrestané za smrt politika

Krimi

Byl zavražděn 9. září 2011 v brněnském Mariánském údolí. Jeho tělo odvezla Pojerová s Onderkou do lesa u Ivančic na Brněnsku, kde jej bez hlavy pohřbili. Hlava se nenašla. „Ani si nechci představovat, jak z ní dostávali kulku. Vůbec jsem nepochopil, že tehdy nedostala výjimečný trest,“ uvedl Vašina.

Dodnes si vzpomíná, jak se mu Vytopil ve čtvrtek, tedy den před zmizením, svěřil, že s Onderkou bude v pátek jednat. „Varoval jsem jej, že toto nejsou lidé, s nimiž by se měl osamoceně stýkat. V sobotu po obědě mi pak zatelefonoval Alešův bratr s tím, co se děje, že se mu nemůže dovolat na soukromý ani radniční mobil,“ doplnil exstarosta Židenic s tím, že předčasné propuštění Onderkové Pojerové vyvolalo rozruch v Židenicích.

Zavražděného kolegu si každý rok připomínají

Podle Vašiny je předčasné propuštění Onderkové Pojerové nebezpečný precedens. Právě to je důvod, proč se k věci rozhodl vyjádřit. Na jedné straně prý rozumí tomu, že psychický stav vražedkyně před propuštěním jistě důkladně zkoumali odborníci, a také chápe, že soud zvážil závažnost celého skutku, nicméně propuštění „lidsky pochopit nedokáže“. Obává se, že Onderková Pojerová může být nebezpečná pro své okolí.

Samotný proces s dvojicí obžalovaných byl vleklý. Onderka označil za střelkyni Pojerovou, která ovšem vinu popřela. Tvrdila, že Vytopila nikdy neviděla a k činu neměla motiv. Podle soudů obou stupňů však důkazy usvědčují z vraždy právě ji. Onderka pomáhal s odstraňováním těla a sháněním alibi. Za nadržování dostal trest 3,5 roku vězení.

V Židenicích, kde je Vašina zastupitelem, na Vytopila nezapomněli. Na jeho památku vždy v den jeho zmizení, tedy 9. září, pořádají zastupitelé tenisový Memoriál Aleše Vytopila.

Zavražděného Vytopila podle kamarádů finančně vyčerpával vztah s milenkou

Krimi

Výběr článků

Načítám