Hlavní obsah

Holubí válka v Brně. Zrůdo, chcípni i s rodinou, píšou lidé místostarostce kvůli odchytu

Brno

Na první pohled nepříliš konfliktní téma, jakým je odchyt holubů v brněnské městské části Židenice, rozpoutalo vlnu emocí nejen na sociálních sítích. A to kvůli tomu, že radnice chce holuby pomocí sokolníka chytat do klece a následně vypouštět v nedalekém Moravském krasu, kde se zřejmě stanou kořistí dravců.

Foto: Petr Kozelka , Novinky

Holubi v centru Brna.

Článek

Největší koncentrace zloby je na profilu židenické místostarostky Jany Šťastné, která za projektem odchytu holubů stojí. „Po určené oblasti chodí sokolník, který má káňata. Plaší holuby, kteří přestanou mít přístup k potravě a pak jsou chyceni do klece umístěné na jedné ze střech. Klec se vybere a holuby vypustíme v Moravském krasu,“ popsala Novinkám místostarostka.

Jenže v Moravském krasu nečeká brněnské holuby žádná dovolená. Žije tam totiž hodně dravců, takže podle předpokladů většina holubů skončí na jejich jídelníčku. „Jako ekologovi mi to přišlo jako výborné řešení, kdy zredukujete přemnožený druh a pomůžete tomu ohroženému. I tohle je přece příroda, my taky jíme zvířata,“ vysvětlila místostarostka.

Chcípni, ty zmrde, co tohle holoubkům děláš
ze zpráv na Facebooku

Zastánci holubů se ale pustili do protiútoku a podle místostarostky se dokonce pohybovali poblíž místa, kde je umístěna klec na odchyt. „Asi čekali na toho sokolníka. Přitom jinde třeba holuby lákají na otrávené návnady,“ připomněla Šťastná.

Vlna zloby se pak přelila jejím profilem na sociální síti Facebook. „Po těchto vraždách nevinných si doufám už na svou židličku zpět nesednete. Taky bych Vás předhodila dravcům zaživa. Jste odporný člověk! Nebezpečný odpad, jako jste Vy, se musí zničit! Bože, vy jste zrůda! Chcípni, ty zmrde, co tohle holoubkům děláš, chcípni i s celou rodinou!“ zní výběr urážek ze stovek komentářů.

Je městský holubník lepší?

Odpůrci poukazují na to, že městská část mohla využít například holubníky, kde jsou holubům vybírána vajíčka a nahrazována atrapami, čímž se redukuje přebujelá populace. Tento způsob propaguje například spolek Holubi v nouzi.

„Ať už mají v Židenicích jakýkoli úmysl s odchycenými holuby, tak tento počin je v době hnízdění, s prominutím, prasárna. Ne, že by to tak nebylo i v zimě. Metoda odchytu a následné likvidace je nejen nehumánní, ale také neefektivní,“ napsala Novinkám k metodě zástupkyně spolku.

„Člověk holuba domestikoval a vzhledem k tomu, že se jedná o zdivočelé domácí zvíře a člověk za něj nese odpovědnost, měla by města budovat městské holubníky. Je to jediný možný způsob etické regulace, který zároveň eliminuje výskyt holubů na nežádoucích místech,“ dodala za spolek.

Podle místostarostky je ale holubník drahé a nepříliš efektivní řešení. „Vůbec jsem nečekala takovou kontroverzi, a to jsem zvyklá komunikovat ledasco. Diskuse byla vyhrocená, ale nenechám se zastrašit,“ zakončila místostarostka Šťastná.

Německé město chce zakroutit krkem přemnoženým holubům. Doslova a ručně

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám